56. Europsko seniorsko prvenstvo u karateu i parakarateu

Grad Poreč izabran je za domaćina Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu koje će se održati od 19. do 23. svibnja 2021. godine u organizaciji Hrvatskog karate saveza i Europske karate federacije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Europsko prvenstvo u karateu ima dugu tradiciju te se organizira već 56 godina. Prvo Europsko prvenstvo u karateu održano je po osnivanju Europske karate federacije 1965. godine i to u Parizu. Od tada se ovaj turnir etablirao kao jedan od najvažnijih karate turnira u svijetu na kojem redovito sudjeluju predstavnici svih europskih zemalja.

Na ovogodišnjem 56. Europskom seniorskom prvenstvu u karateu i parakarateu očekujemo predstavnike iz pedeset i dvije europske zemlje, ukupno tisuću dvjesto akreditiranih osoba te pet dana vrhunskog natjecanja u čak dvanaest individualnih, četiri timske i šest parakarate kategorija.

Hrvatskom karate savezu iznimna je čast što je upravo Hrvatska izabrana za domaćina ovogodišnjeg prvenstva i to u konkurenciji od čak šesnaest domaćina. Prvenstva su se do sad organizirala u velikim europskim gradovima kao što su Pariz i Baku, no Hrvatska se uspjela istaknuti s nešto drugačijim domaćinom – Gradom Porečom koji, iako manji grad, ima dušu, infrastrukturu te bogato iskustvo kao domaćin raznim europskim i svjetskim sportskim manifestacijama.

Važno je istaknuti kako je 56. Europsko seniorsko prvenstvo u karateu ujedno i posljednji kvalifikacijski turnir pred Olimpijske igre u Tokiju na kojima će prvi puta kao sport biti zastupljen i karate. Na ovaj način, HKS osim promocije Saveza, karate sporta i Republike Hrvatske, omogućuje svojim seniorkama i seniorima domaći teren na ovoj povijesno važnoj manifestaciji koja će odlučiti o sportašima koji će svoje zemlje predstavljati na predstojećim Olimpijskim igrama.

Osim samog natjecanja, Izvršni direktorij Europske karate federacije povjerio je Hrvatskoj i organizaciju Izbornog kongresa Europske karate federacije koji će se održati 18. svibnja 2021., dan uoči prvog dana natjecanja, a na kojemu će biti izabrani predstavnici na funkcijama u mandatnom razdoblju od 2021. do 2025.

Bulletin

Prikaži