Izložba Dalibora Martinisa

U galerijskom prostoru Rigo Dalibor Martinis izlaže 100-tinjak crno-bijelih fotografija. Riječ je o projektu obzirnog akcionizma, realiziranog u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a veže se s ranim Martinisom iz 1978.

Na fotografijama pratimo samotne i neugledne cestovne autobusne kućice, začudne hibride izvedene iz tradicionalne istarske arhitekture i priručnog, uniformiranog cestovnog ‘pokućstva’.

Svaki oblik kućica ima svoju autonomiju i oporu ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. U svakoj od njih Martinis ostavlja letak sa svojim likom i porukom: Obraćam vam se kao čovjek čovjeku. Umjetnik se na ovaj način obraća svojoj pretpostavljenoj istarskoj izbornoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini.


Dalibor Martinis jedan je od najznačajnijih naših suvremenih umjetnika i u svjetskim razmjerima priznati video-art inovator, čiji se radovi nalaze u mnogim zbirkama muzeja suvremene umjetnosti u nas i u svijetu.


Izložbu prati posebno izdanje, mapa „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku/100 postaja na putu za demokraciju“ u nakladi Muzeja-Museo Lapidarium i potpisanoj ediciji od 5 primjeraka.


Kustosica: Jerica Ziherl
Koncepcija izložbe: Dalibor Martinis, Jerica Ziherl

Tijekom posjeta ljubazno molimo da se pridržavate sljedećih uputa:
– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak od 2 metra
– pri ulasku upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće;
Zahvaljujemo na razumijevanju.

Prikaži