Izložba: Dobro došli!

75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri 

Izložba DOBRO DOŠLI! vraća nas u ožujak 1946. godine. Završetkom Drugog svjetskog rata nisu definirane granice između Italije i Jugoslavije, već je sporni teritorij podijeljen na Zone A i B. Saveznici (SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez) su tada osnovali Komisiju koja je u ožujku 1946. godine obilazila čitavu Julijsku krajinu i pritom bila stacionirana u Trstu i Pazinu.

Izložba progovara o opsežnim pripremama Jugoslavenske strane za dolazak Komisije, što je uključivalo masovno manifestiranje na ulicama, ispisivanje zidnih parola i slične akcije, dočarava ozračje koje je vladalo u Zonama A i B, rekonstruira put kojim se komisija kretala, donosi memoare sudionika ovih događaja, kao i reperkusije obilaska Komisije.

Ovim projektom ostvarena je suradnja između Muzeja grada Pazina, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Muzeja novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani, čime izložba dobiva međunarodni karakter i na njoj se mogu razgledati izlošci iz tri navedena muzeja.

Autor izložbe je kustos Muzeja grada Pazina Ivan Smoljan.
Realizacija izložbe financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pazina i Muzeja grada Pazina.

Radno vrijeme muzeja:
01.05. - 15.10.2021: 10:00 - 18:00, ponedjeljkom zatvoreno

Lokacija:

  • Muzeja grada Pazina / Pazin

Datumi:

  • 18.05. - 31.12.21

Kontakt:

Prikaži