Izložba Dobra kob!

Tradicija lovstva na lovštima Umag i Savudrija (i šire) projekt je Muzeja grada Umaga pokrenut sa željom pružnja podrške lokalnoj zajednici otkrivajući nam još jednu tradicijsku vrijednost Umaga i Bujštine.

Najraniji arhivski dokumenti - lovačke karte iz 1813. godine - govore o ranom prisustvu lovstva na ovom području.

Prvo lovačko društvo Circolo dei cacciatori di Umago, koje je imalo i svoj statut, osnovano je 1925. godine tako da je tradicija lovstva duboko ukorijenjena na Bujštini, pa se ovom izložbom podsjeća i na 96 godina organiziranog lovstva na Bujštini.

U prosjeku je na Bujštini svaki 35 stanovnik u 1970-ima bio lovac. Ljubav prema lovu njegovala se i unutar obitelji i nerijetko se generacijski nasljeđuje od pradjeda lovca, na djeda, sina te unuka. Lov je za lovca sportska aktivnost, a od 1960-ih lov se počinje razvijati kao neizostavni gospodarsko-turistički potencijal Bujštine.

Izložba se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Umaga i uz veliku podršku kazivača - lovaca, lovočuvara, kinologa, uzgajivača i prvaka-strijelaca te svih entuzijasta koji su stvarali lovstvo na ovim lovištima, ali i širili znanja dalje po Hrvatskoj kao i cijelom svijetu, a koji su bili nepresušan izvor podataka, ustupajući foto materijale, dokumente i predmete za izgradnju izložbe DOBRA KOB! IN BOCCA AL LUPO!.

O eventu:

Izložba o tradiciji lovstva

Lokacija:

  • Muzej grada Umaga / Umag-Umago

Datumi:

  • 11.06. - 05.02.22

Kontakt:

Prikaži