Izložba: The End

Na labinskoj izložbi predstavlja se dio radova, pretežno portreta, s velike izložbe u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Ujedno će to biti posljednje u nizu izlaganja ovog Varzićevog ciklusa te posljednja izložba Gradske galerije Labin u ovoj izložbenoj sezoni. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Varzić je ostvario brojne inozemne uspješnice i stvorio prepoznatljivost svojih radova karakterističnim stilskim leksikom i izvedbenom kvalitetom. Umjetnik je koji je po diplomiranju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine, izlagao radove na skupnim i samostalnim izložbama diljem europskih umjetničkih centara i šire.

Uporabom lica i ekspresija kao središnjeg motiva, umjetnik stvara gotovo fotografski realistične portrete koji nisu vjerne reprodukcije modela, već predstavljaju prikaz određenih unutarnjih stanja i karakteristika, koje mijenjaju njihov izgled, dob, osobnost, stvarajući dojam da je riječ o različitim osobama. Često su prikazane upravo one strane osobnosti koje smo kao društvo skloni zatomiti zbog srama, nepodobnosti, neuklopljenosti u postojećim normativima i socijalnim konvencijama. Kao u Pirandellovoj svevremenskoj „Carioli“ s uglađenim odvjetnikom, koji se pod okriljem kućnih zidova, siguran od pogleda na trenutak usudi osloboditi onu luckastu stranu hvatanjem psa za stražnje noge kako bi tvorio „kariolu“, većina se nas libi izraziti određena stanja i krije pod lažnim maskama stvorenih uloga. Varzićevi su portreti tome suprotnost iskrenim reakcijama, emotivnim stanjima i izrazima koje odražavaju njegovi likovi. Jednostavnost i olakšanje, koja nastupaju prihvaćanjem i izražavanjem samoga sebe, neovisno o životnim situacijama i trenucima u kojima se pojedinac zatekne, vibriraju u svakom platnu iz ovog ciklusa. Radovi su to ujedno nastali tijekom posljednje dvije godine, kada se čitava struktura svijeta i pojedinca preokrenula naglavačke, a svatko je bio primoran propitati se o postojećim modelima. Ova su djela prikaz intimnog stvaralačkog procesa nastalog u Varzićevom atelijeru s modelima bliskim umjetniku.

Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol: važno je istaknuti kako je zabilježeni kadar, tj. selekcija fotografija, tek ishodišna točka iz koje Eugen Varzić stvara djelo. Naime, autor bira lica koja mogu ispričati njegovu priču, ali izbjegavajući pritom doslovno tumačenje. Hrabri pojedinci tako postaju glavni akteri u eksperimentu pri čemu umjetnik modele stavlja u različite uloge, fotografira ih i kroz komunikaciju i gestikulaciju prima njihovu energiju i upoznaje osobnu priču. Vizualna polazišna točka se razvija i postaje kompleksnija tijekom samog procesa izrade djela tako što Eugen Varzić u ispričanu priču utkiva vlastiti sadržaj oblikujući pritom jedinstveni kontekst i misao. U konačnici, autor, kako sâm ističe, slika život. (isječak iz predgovora Sonje Švec Španjol u katalogu izložbe)

Prilikom posjete Gradskoj galeriji Labin, molimo da se pridržavate aktualnih epidemioloških mjera.

O eventu:

Izložba radova Eugena Varzića

Radno vrijeme: 10:00 - 15:00, subotom 10:00 - 13:00, nedjeljom zatvoreno

Lokacija:

  • Gradska galerija Labin / Labin

  • Ulica 1. maja 5

Datumi:

  • 25.09. - 16.10.21

Kontakt:

Prikaži