Izložba: Tehnike ukrašavanja na rimskim keramičkim posudama za piće

Prozor u prošlost

Izložba "Tehnike ukrašavanja na rimskim keramičkim posudama za piće" autora Tomislava Franića u sklopu programa "Prozor u prošlost" Arheološkog muzeja Istre može se pogledati u Carrarinoj ulici br. 8 u Puli u izlogu C8. 

Izložba „Tehnike ukrašavanja na rimskim keramičkim posudama za piće“ prezentira odabrane rimske keramičke posude za piće kao i tehnike ukrašavanja. Primjerci pripadaju vrstama finog stolnog posuđa koje su zapravo imitacije posuđa izrađenog od plemenitih metala i stakla: keramici tankih stijenki i teri sigilati (terra sigillata).  

Glina je materijal koji omogućuje primjenu velikog broja dekorativnih tehnika i motiva. Ukrasni ornamenti na keramičkim posudama mogu se raditi prije (na glatkoj ili sirovoj nepečenoj glinenoj površini) ili nakon pečenja (na pečenoj neglaziranoj i na glaziranoj površini), dok je neke tehnike moguće primjenjivati i prije i poslije pečenja.  

Izloženim primjercima posuda za piće pobliže su objašnjene samo neke tehnike ukrašavanja: tehnika urezivanja, glačanja, apliciranja, barbotinska tehnika i tehnika otiska:  

  • Tehnika urezivanja izvodi se urezivanjem različito oblikovanim vrhovima alata i različitom jačinom pritiska u sirovu nepečenu glinenu površinu.
  • Glačanje se izvodi struganjem površine posuda kako bi se postigao visoki sjaj keramike. Tehnikom apliciranja se na polutvrdoj, još uvijek vlažnoj glini pričvrsti željeni motiv ili dekoracija.
  • Barbotinska tehnika je vrsta apliciranja kojom nastaje reljefni ukras na keramičkoj posudi.
  • Ukras nastaje lijepljenjem glinene paste (tekuće gline) na hrapave površine posude prije pečenja. Tehnika otiska je tehnika izrade reljefnih ukrasa izvedenih u jednodijelnom kalupu (negativ).    

 

 

Lokacija:

  • Galerija C8 / Pula-Pola

Datumi:

  • 26.10. - 25.01.22

Kontakt:

Prikaži