ISTRA INFO COVID-19 X  

Izložba fotografija: Naša jeza je brezmejna

Otvoreno: pon/uto 10-14, sri/čet/pet 16-20, sub 10-14
Uz brojne literarne programe, promocije knjiga i okrugle stolove, Sa(n)jam knjige u Istri donosi i jednu značajnu izložbu fotografija: Naša jeza je brezmejna (Naš bijes nema granica) velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine, Tone Stojka.

I dok su njegove fotografije Hitchocka i Johna Lennona obišle svijet više puta, Tone Stojko je oduvijek bio i ostao prvenstveno kroničar demonstracija, a toj tematskoj preokupaciji vjeran je više od pedeset godina.

U Gradskoj galeriji Pula izložit će se 30-ak fotografija demonstracija snimljenih od 1968. do 2020. diljem Europe i svijeta. Kronološko putovanje na koje ove fotografije vode prelaze granice određenih društvenih skupina, naroda, pripadnosti i državnih sistema. Stojkove fotografije presjek su turbulentne povijesti našeg društva, počevši od studentskih demonstracija 1968. sve do recentnih prosvjeda.

Ove godine Mladinska knjiga je objavila njegovu veliku monografiju Naša jeza je brezmejna. Demonstracije 1968 - 2020. koja će se prije otvorenja izložbe 20. studenog u 19,15 sati predstaviti na Sajmu u Trikotaži - hala 2. Uz autora o knjizi će razgovarati: Goran Vojnović, Boris A. Novak i Emir Imamović Pirke.

Izložba se realizira unutar tradicionalnog sajamskog programa Ljubljana bere i nastala je u suradnji s Gradom Ljubljana i njihovom gradskom galerijom te Gradom Pula i Zbirkom umjetnina Grada Pule.Prikaži