Izložba: Vidi, Grod!

Otvoreno: 09:00 - 17:00, zatvoreno subotom i nedjeljom

Izložba Vidi, Grod! Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre rezultat je terenskog istraživanja s ciljem mapiranja sjećanja kroz medij obiteljske fotografije stanovnika užeg centra grada ili groda Pićna. Izuzev stvaranja nove audiovizualne dokumentacije, a time i razvijanja muzejskih fondova, njome se postigla nova komunikacija s lokalnom zajednicom, pa i participativan moment u stvaranju sadržaja kojim pripovijedaju sebe i svoj život.  

Svaku od fotografija selektirala su kućanstva koja su se odazvala pozivu. Podaci o fotografiji pruženi su prilikom terenskog rada i doslovno preneseni u legendama, a u izložbi ih sudjeluje četrnaest.  

Vrijeme nastanka, lokacija pa i sam predmet snimanja na fotografiji biran je proizvoljno jer je težište bilo na osjećaju posebne vrijednosti za vlasnika/cu i/ili obitelj. Na taj se način postiglo i jasnije sagledavanje i razumijevanje individualnih (o)sjećanja i onih zajednice, a time se doprinijelo i višeslojnom promatranju promjena u kulturi življenja, fotografiji i fotografiranju.  

Vlasnici fotografija: Nela i Darko Aničić, Manuela Bačić, Romana Kancijanić,
Juna Kiković, Nadija i Branko Kolić, Nevenka Pantina, Ljuban Radić,
Andrej Rugovac, Emilia Šestan, Anton Širol, Ana-Lea Težak,
Dražana Težak, Marija Težak, Danijela Draguzet
Autorica izložbe: Nuša Hauser


CENKI - 
Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre osnovan je 2011. u Pićnu. Svojim se djelatnostima posvećuje istraživanju, dokumentiranju, njegovanju i populariziranju nematerijalne kulture Istre. Uspostavlja novu komunikaciju s pripadnicima lokalnih zajednica, smatrajući ih aktivnim suradnicima u određivanju modela na temelju kojih se promišljaju njihovi kulturni identiteti. Jednakim intenzitetom pažnje CENKI svoje poglede skreće ka ruralnom i urbanom ambijentu gdje bilježi i propituje životnu snagu znanja i praksi nematerijalne kulture Istre.

 »» Opširnije o Centru za nematerijalnu kulturu Istre

O eventu:

Obiteljska fotografija stanovnika Pićna

Lokacija:

  • Centar za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) / Pićan

Datumi:

  • 03.06. - 30.09.22

Kontakt:

  • Etnografski muzej Istre (EMI)

Stranica:

Prikaži