Izložba: Posebna prigoda

Izložbom će se predstaviti autorski koncept umjetnice Marine Rajšić instalacijom sačinjenom u potpunosti od predmeta u vlasništvu žitelja Labinštine. Predmeti čija je uporaba zastarjela ili neadekvatna predstavljaju sentimentalnu ili drugu važnost pojedincu.

Preispituje se uloga njihovog značenja prikazom predmeta kao eksponata dovodeći u pitanje njihovu sadašnju vrijednost i svrhu. Njihovim prebacivanjem u novo okruženje lišeno kontekstualizacije, postavljajući ih kao viseće objekte u prostoru umotane u arhivsku foliju i s pridodanom inventarnom oznakom, dodijeljen im je novi značaj.

Marina Rajšić (1995., Rijeka) umjetnica je i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine.

Od 2015. izlaže samostalno i skupno. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetnost lijepog, za koju je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar 2022., koja pripada međunarodnoj mreži YVAA – Young Visual Artists Awards.

U svojem radu, kreće se prema konceptualnoj, angažiranoj, novomedijskoj umjetnosti. Kroz djelovanje u galerijskom i javnom prostoru, u posljednje vrijeme u svoje radove implementira i elemente marketinga, kao alat dopiranja do šire, nesvjesne i često „negalerijske” publike.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i kustosica Gradske galerije Labin Stephanie Peršić.

Prikaži