Povorka batana s feralom i večerom u spaciu

Spacio ili, na rovinjskom jeziku, spàcio, zapravo je lokalna inačica konobe ili vinskoga podruma i predstavlja još jednu posebnost Rovinja koja oblikuje identitet ovog grada i njegovih ljudi.

To je mjesto u kojemu su u svojim kućama Rovinjci čuvali, kušali i preprodavali vino, ali i mjesto druženja, blagovanja, igranja briškule i trešete, pjevanja i zabave. Jedan takav izvorno sačuvani spàcio, u Švalbinoj ulici br. 35, postao je sastavnim dijelom Ekomuzeja i u njemu se organiziraju glazbeni, gastronomski i drugi veseli programi u organizaciji članova Udruge.

Ovdje se sljubljuju najplemenitiji plodovi zemlje i mora: vino lokalnih sorta malvazije i terana, domaće maslinovo ulje te ribe i morski plodovi, svježi ulov lokalnih ribara. Teško je opisati iskustvo večeri u spàciu, ali kada to već moramo pokušati, onda to izgleda poput dobro pripremljenog brodeta. Okusi i mirisi batanine kuhinje posebno su začinjeni osmijesima i gostoljubivošću članova udruge koji čine sve da se ovdje osjećate ugodno i opušteno. Kada se tome doda izvođenje bitinàda, u interpretaciji vrsnih pjevača bitinadùra iz Kulturno-umjetničkog društva “Marco Garbin” Zajednice Talijana Rovinja-Rovigno ili drugih rovinjskih folklorno instrumentalnih sastava, posjet Spaciu Matika postaje jedinstven doživljaj, preciznije rečeno, postaje nezaboravna inicijacija u svijet rovinjske maritimne kulture.

Vožnja batanama na vesla jedinstven je doživljaj grada za sve njegove posjetitelje! Ovaj čarobni doživljaj obično započinje od Malog mola, oko poluotočke stare gradske jezgre, sve do Spacia Matika gdje se nastavlja gastro-glazbeni program ekomuzeja. Vaši domaćini su rovinjski vlasnici batana i članovi Udruge, barkajoli koji će vam uvijek s veseljem i uz poseban rovinjski šarm učiniti ovaj doživljaj Rovinja “iz batanine perspektive” nezaboravnim!

Prikaži