ISTRA INFO COVID-19 X  

Zvijezde nad Porečom

"Svemir je čitav prostorno i vremenski beskonačan svijet koji nas okružuje. Riječ svemir u hrvatskome je potvrđena od 19. stoljeća, a tvorena je od pridjeva sav i imenice mir. Imenica mir u hrvatskome danas ima značenje ‘stanje bez sukoba’, no u drugim slavenskim jezicima značenje joj je i ‘svijet’. Imenica mir tvorena je od indoeuropskoga korijena *meyH - ‘blag, nježan, dražestan, ljubak’ (od kojega je i pridjev mio), a slavensko značenje ‘svijet’ izvedeno je iz osnovnoga značenja ‘ono što je lijepo, ono što je uređeno’." (izvor: O podrijetlu svemirskih naziva). 

 

Program

10:00 - 12:00 – promatranje Sunca na rivi (promatranje s tri teleskopa na tri različita načina, kroz filtere u bijelom svjetlu gdje se mogu vidjeti sunčeve pjege, projekcija na zaslonu gdje se mogu vidjeti sunčeve pjege i teleskopom sa Ha filterom gdje je Sunce zagasito crvene boje i gdje se mogu vidjeti plamenovi na obodu Sunca i druge pojave) - voditelj: Dorian Božičević  

17:00 - 19:00 - promatranje Sunca na rivi (promatranje s tri teleskopa na tri različita načina, kroz filtere u bijelom svjetlu gdje se mogu vidjeti sunčeve pjege, projekcija na zaslonu gdje se mogu vidjeti sunčeve pjege i teleskopom sa Ha filterom gdje je Sunce zagasito crvene boje i gdje se mogu vidjeti plamenovi na obodu Sunca i druge pojave) - voditelj: Dorian Božičević  

20:30 Otvorenje manifestacije   

20:35 Predavanje - Dorian Božičević - “SUNCE” (trajanje 30 min) Sunce je žuta zvijezda srednje veličine i starosti koja ima 11 godišnji ciklus aktivnosti od stanja relativno uravnotežene aktivnosti magnetskog polja do stanja kada to magnetsko polje "podivlja". U godinama kada je aktivnost visoka, a to se događa upravo sada, na Suncu možemo vidjeti mnoštvo različitih pojava od sunčevih pjega do prominencija.   

21:10 Predavanja - Saša Nuić - “ASTROFOTOGRAFIJOM KROZ SVEMIR”  (trajanje 1h:30 min) Svemirska estetika budi u nama ushit. Ali, amaterska astrofotografija nije samo estetika. Svaki prikupljeni foton daje informaciju o svemiru koji nas okružuje, a više njih, pretočenih u fotografiju, nosi vrijedne spoznaje koje će autor predavanja podijeliti s posjetiteljima. Pridružite mu se na putu slikom i riječima – od Sunčevog sustava, preko objekata iz naše galaktičke okoline, sve do vrlo udaljenih galaksija.  

Po završetku predavanja, a prije samog promatranja teleskopima predavač će napraviti kratku (10 minutnu) orijentaciju po nebu sa laserom.  

22:00 – 00:00 – Na početku večeri posjetitelji će se moći upoznati s ljetnim nebom kojim dominiraju zviježđa Labud, Lira, Orao, Škorpion, ... dok će kasnije kroz večer kroz teleskope moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter.    

***Poreču će ovom prilikom biti ugašena javna rasvjeta u dijelu ulice Karla Huguesa, kako bi se omogućilo bolje promatranje, a to će biti moguće i zahvaljujući javnoj rasvjeti koja je u Poreču najvećim dijelim LED i ekološka, kako bi smanjilo svjetlosno onečišćenje. Posjetitelji neka ponesu prostirke za sjedenje na travi, a svatko po želji može ponijeti lampu, dekicu, majicu dugih rukava, svoj teleskop, grickalice, sok i pitanja o svemiru na koja želi dobiti odgovore. Napominjemo da će iza 21 sat na livadi biti hladno.

 

O predavačima:

Saša Nuić rođen je 1969. godine u Splitu. Amaterski se bavi astronomijom od 2008. godine i predsjednik je Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Godine 2009. snima svoje prve astrofotografije. Njegove su fotografije izlagane na više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Autor je i više članaka na astronomskom portalu www.zvjezdarnica.com, te svog bloga na astrofotografskom portalu Astropivo. Velika većina odnosi se na popularno-znanstveno ali i humanističko objašnjavanje amaterskih astrofotografija, što je i bila inspiracija za ovo predavanje.

Dorian Božičević rodom je iz Velog Lošinja, a rođen je 1980. godine. Astronomijom se bavi od svoje 10. godine života, uspješno vodi Astronomsko društvo "Leo Brenner" u Malom Lošinju već više od 20 godina. te više od 10 godina obnaša dužnost tajnika u Hrvatskom astronomskom savezu. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad na popularizaciji astronomije i tehničke kulture od čega treba posebno istaknuti Državnu nagradu "Faust Vrančić" za 2020. godinu koju je dobio za svoj rad u Hrvatskom astronomskom savezu.  

Organizatori: Grad Poreč, Turistička zajednica grada Poreča
Suorganizatori: Aeroklub Cumulus,Hrvatski astronomski savez, Astronomsko društvo “Leo Brenner” - Mali Lošinj, Astronomsko društvo Beskraj - Zagreb, Pučko otvoreno učilište Poreč

Gosti: Saša Nuić - Predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, Dorian Božičević - glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner”  Prikaži