Jesen u Kontiji

U jesenskom ambijentu šume Kontija kraj rujna i početak listopada bit će obilježeni nizom događanja koji će stanovnike i posjetitelje Vrsara upoznati sa šumom Kontijom i njenim blagodatima za ovo područje.

Posljednje subote u rujnu, 30.09. obilježiti će se Svjetski dan Turizma u znaku turizma i zelenih ulaganja. Program započinje u 10.30 sati pored samostana sv. Mihovila u Kloštru predstavom i pripovijedanjem priča za djecu uz kamišibaj kazalište u izvedbi Udruge Birikina. Druženje se nastavlja šetnjom do velikog duba u Kontiji gdje će svi šetači biti nagrađeni piknikom na otvorenom. U hladu krošnji zajednički će se čitati slikovnica „Puž koji je promijenio svoju kućicu“ Petre Matulić Žeravica, nakon čega će svi mališani imati priliku izraditi svog puža od prirodnih materijala tijekom radionice koju će voditi autorica knjige i Iva Matulić, odgajateljica.

Zbog organizacijskih potreba obavezna je rezervacija (info@infovrsar.com).
Sudjelovanje na aktivnostima je besplatno. 

Za sportaše i rekreativce, subota 30.9. i nedjelja 1.10. donose programe Lim Bay Challenge utrke i to u kategorijama Ultra i Light avanturističke utrke, Start Challenger utrke te Nordic Walking Day rekreativnog pješačenja.

Prva subota listopada, 7.10., posvećena je istraživanju šume iz druge perspektive, odnosno pogledu na šumu Kontiju iz broda sa stručnjakom iz JU-a Nature Histrice, Sandrom Dujmovićem. Istražit ćemo Limski zaljev i saznati kad i kako je nastao, zašto se ribe dolaze mrijestiti baš u Lim, što je to posebno za vegetaciju na obroncima Lima, ali i koje su opasnosti za budućnost. Plovidba počinje u 16.00 sati, a zbog ograničenog kapaciteta broda, broj sudionika je ograničen i obavezne su rezervacije mjesta (info@infovrsar.com).

Program „Jesen u Kontiji“ završava u subotu 14.10. manifestacijom Dan gljiva u suradnji s Istarskim mikološko-gljivarskim savezom. Iskusni gljivari će povesti one znatiželjne na pokazno branje gljiva, predstaviti velik broj jestivih i nejestivih gljiva na izložbi te svim prisutnima skuhati gljivarski kotlić.

Prikaži