Petőfi i Saramag

Izložbe o mađarskom pjesniku Sándoru Petőfiju i portugalskom nobelovcu Joséu Saramagu

Na sam Europski dan jezika u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula postavljena je izložba „Petofi oko svijeta“ koji govori o mađarskom pjesničkom velikanu Sándoru Petőfiju (1823. - 1849.). Prigodni program uz vođeno razgledavanje izložbe održat će se u utorak, 3. listopada u 18 sati: tom prigodom gostovat će Eszter Tamaskó, lektorica za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koja će, uz hungarologa i prevoditelja Vita Paoletića, predstaviti kako izložbu, tako i samog autora, a u programu će sudjelovati članovi Mađarskog kulturnog društva "Móricz Zsigmond" Pula.

Petőfi je u samo 26 godina života napisao gotovo tisuću pjesama te kao mađarski pjesnik do dan-danas ima nezapamćen utjecaj na svjetsku književnost: prevođen je na gotovo sve poznate jezike, a njegovi prevoditelji često su zbog njega učili mađarski jezik.

Gostovanje izložbe ostvareno je u suradnji s Lektoratom za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dok se program realizira u suradnji s Mađarskim kulturnim društvom "Móricz Zsigmond" Pula.

Izložbu Retracing the steps that were taken, posvećena velikom portugalskom književniku Joséu Saramagu (1922. – 2010.), dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1998., u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula 27. rujna u 12 sati otvorit će Njezina Ekselencija Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, veleposlanica Portugala u Hrvatskoj.

Izložba je prvi put predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz stotu obljetnicu Saramagova rođenja. Gostovanje izložbe organizira Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj u suradnji s Camões – Instituto da Cooperação e da Língua Portugal, Ministério dos Negócios Estrangeiros (Institutom za suradnju i portugalski jezik, Ministarstvom vanjskih poslova), Fundação José Saramago (Zakladom José Saramago) i Gradom Pula-Pola.

José Saramago (Azinhaga, Golegã, 16. studenoga 1922. – Tías, otok Lanzarote, Španjolska, 18. lipnja 2010.) smatra se najvećim portugalskim književnikom te jednim od najutjecajnijih europskih pisaca današnjice. Njegova djela prevedena su na više od trideset jezika. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1998. godine.

Prikaži