Top news

Na aukciji istarskog bijelog tartufa uz prigodnu večeru u dobrotvorne svrhe sakupljeno £18,500

Svjetski poznata aukcijska kuća Sotheby’s i TZ Istarske županije u Londonu organizirale aukciju bijelog istarskog tartufa

London - Početkom tjedna, u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije, sakupljeno je 18.500 £ u dobrotvorne svrhe na prvoj Aukciji istarskog bijelog tartufa koja se održala u privatnom klubu Harry’s Bar ekskluzivnog londonskog Mayfaira. Svih šest lota na aukciji prodao je Lord Dalmeny, predsjednik kuće Sotheby’s UK, uključujući i najveći tartuf sezone od 375 g kojeg je kupio anonimni londonski kupac.

tartuf_lond

Sav prihod prikupljen tijekom večeri doniran je u tri izvanredne dobrotvorne organizacije koje mijenjaju život, uključujući Dnevni centar za rehabilitaciju djece, mladeži i odraslih osoba s teškoćama u razvoju Veruda iz Pule, londonski The Felix Project - organizaciju koja isporučuje svježu i nutritivnu hranu u preko 300 londonskih dobrotvornih organizacija, osiguravajući dovoljno hrane za 6,5 milijuna obroka godišnje te Chain of Hope - dobrotvornu ustanovu koja pruža spasilačke tretmane srca.

Aukcije namijenjene istarskoj dobrotvornoj svrsi bile su sljedeće: 2. Lot - 6 malih tartufa koji su licitirani za 2.800 £; 4. Lot - 1 srednji + 1 mali tartuf koji su licitirani su za 2.600 £; 5. Lot - Doživljaj tartufa u Istri koji je licitiran za 3.500 £. Osim toga, u sklopu aukcije anonimni londonski miljunaš donirao je dodatnih 3,200 £, tako da ukupna prikupljena sredstva za Istru u konačnici iznose 12.100 funti.

Slijedom ovogodišnje dobre sezone bijelog tartufa u Istri, na aukciji je ponuđeno četiri jedinstvena  paketa izuzetno cijenjenih gomolja, uključujući i prvoklasni doživljaj tartufa u Istri za dvoje, a za kraj najveći tartuf sezone koji je Turistička zajednica Istarske županije nabavila u suradnji sa najpoznatijim hrvatskim dobavljačem tartufa, Zigante d.o.o.  

Restoran Harry’s Bar je tako ugostio 70 gostiju na večeri u četiri slijeda od kojih je svaki poslužen uz istarski bijeli tartuf – pod stručnim vodstvom voditelja Harr’y Bara, Talijana Luciana Porcua. Uz jela sljubljena Kozlovićevim Teranom i Malvazijom, gosti su uživali u Jakobovim kapicama, domaćim tagliolinijima, telećoj piccati, a za kraj posluženi su tostirani panettone, čokoladni sorbet i zabaglione.  

Obraćajući se gostima direktor TZ Istarske županije, Denis Ivošević, je prisutnima poželio  dobrodošlicu zahvalivši im na dolasku te istaknuvši da je Istra prepoznata turistička destinacija, a da su dva ključna drivera njenog  gourmet proizvoda upravo bijeli tartuf i ekstra djevičansko maslinovo ulje koje su gosti imali priliku kušati.

Nakon toga, istarski maslinar Tedi Chiavalon je londonsku, zahtjevnu, aristokratsku publiku uveo u tajne ekstra djevičanskog maslinovog ulja Istre te kratko podučio kako pravilno degustirati ulje i prepoznati ono visoke kvalitete, što je publici bilo prilično zanimljivo.  

Nakon uspješno održane večere, Lord Harry Dalmeny, Predsjednik kuće Sotheby’s za UK izjavio je sljedeće: „Kakva vrhunska večer sa Turističkom zajednicom Istre. Glamurozna publika bila je u punoj snazi u ekskluzivnom privatnom klubu Harry's Bara radi proslave Istarske aukcije bijelog tartufa. Nije bio lak zadatak impresionirati gomilu, najboljih  Londonskih gurmana koje je očarala istarska gozba, najfiniji bijeli tartufi, izvrsna vina i naravno njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Prekrasna noć za sve, oduševilo me što sam bio aukcionar ovih finih bijelih tartufa, gdje se uspjelo prikupiti  preko 18.000 funti za tri dobrotvorne organizacije: The Felix Project, Chain of Hope i Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda iz Pule.“


Ponuda Istre na sajmu E BIKE DAYS u Münchenu 2024

Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Novi rekordi na svjetskom natjecanju Svijet malvazija

The Week: Istra za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Posebno njemačko izdanje MERIAN Istrien

Merian: Ukusni tartufi, najbolja vina i hoteli s karakterom

Condé Nast Traveller Italia: Destinazione benessere

Istra predstavljena na sajmu Freizeitmesse u Klagenfurtu

Istra je UHPA-ina preporučena destinacija godine

Prikaži