ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Concours Mondial de Bruxelles u Istri 2023.

Jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina dolazi u Istru!

Prestižno svjetsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles u svibnju 2023. dolazi u Istru. Veliko je to priznanje istarskim vinarima i Istri kao vinskoj regiji jer, ono što je Liga prvaka u sportu to je Concours Mondial de Bruxelles u vinskom svijetu!

Radosna vijest za Istru i Hrvatsku objavljena je na gala ceremoniji održanoj  22. svibnja u Cosenzi u talijanskoj Calabriji gdje su predstavnici udruge Vinistra i Istarske županije prezentirali brojne istarske atrakcije uz tradicionalni ručak sljubljen s vrhunskim malvazijama i teranima kojima je teško odoljeti.

Concours Mondial de Bruxelles je najveće svjetsko ocjenjivanje vina uz Decanter World Wine Awards (DWWA) te International Wine Challenge (IWC). Utemeljen je 1994. godine, a od 2006. se svake druge godine održava u drugoj državi pa je dosada domaćinstvo zaslužilo petnaestak najpoznatijih vinskih zemalja, među kojima se sada našla i Hrvatska.

Više od 350 ocjenjivača
Istra se kao atraktivna vinska destinacija kandidirala za domaćina ovog poznatog ocjenjivanja u sekciji mirnih crnih i bijelih vina koje će u Poreču od 11. do 14. svibnja 2023. godine okupiti više od 350 ocjenjivača.

Vrhunski vinski znalci i stručnjaci, među kojima je 60 posto vinskih novinara, u nekoliko dana ocijenit će oko deset tisuća uzoraka iz pedesetak zemalja. Za sudionike ovog svjetskog vinskog događaja organiziraju se i različiti popratni programi, izleti i degustacije pa će ocjenjivači upoznati Istru, a objave na društvenim mrežama, portalima, blogovima, tv emisijama i u časopisima obići će svijet.

„Budući da smo mala regija, opredijelili smo se za izvrsnost i zato danas s ponosom možemo reći da proizvodimo vrhunska vina i da već sedmu godinu za redom imamo najbolja maslinova ulja na svijetu. Vino i vinarstvo dio su naše tradicije i od Istre su stvorili prepoznatljiv brend na globalnom tržištu. Upravo zato biti domaćinom ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles za nas je velika čast i sjajna prilika da predstavimo svijetu zbog čega je Istra poznata. Hvala vam na toj prilici. Vidimo se dogodine u Poreču“, poručio je predsjednik Turističke zajednice Istarske županije, župan Boris Miletić u Cosenzi nakon što je preuzeo zastavu Concours Mondial de Bruxelles.

Kandidaturu za domaćinstvo, koja se odvijala u nekoliko etapa, priredila je istarska udruga vinara i vinogradara Vinistra u suradnji s Turističkom zajednicom Istre, a Poreč je odabran kao već etablirana vinska meka s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji sajma Vinstra i međunarodnog ocjenjivanja Svijet malvazija, ali i brojnih drugih festivala. Predstavnici organizacije Concours Mondial de Bruxelles u finalnoj su fazi selekcije i posjetili naš poluotok, a sve što su ovdje vidjeli i doživjeli tijekom boravka u veljači očigledno je na njih ostavilo izvrstan dojam.

Istra je tako pobijedila neke mnogo veće vinske regije pa je ovo iznimno priznanje ne samo istarskim vinarima, već i Istri kao destinaciji koja može ponuditi domaćinstvo na viskoj razini.


Novi Istrien Magazin i zanimljive PR aktivnosti

Posebno njemačko izdanje MERIAN Istrien

Prezentacija Istre na uglednom vinskom sajmu Prowein

Istarska vina briljirala u Decanterovom prilogu

Nova hrvatska valuta: euro

Istra/Hrvatska u schengenskom prostoru od 1.1.2023.

Forbes.com:10 Favourite Restaurants Of 2022

U Istri uklonjeni svi cestovni i pomorski granični prijelazi

Rukometna reprezentacija na pripremama u Poreču

Prikaži