ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Hrvatska najsigurnija EU zemlja na Mediteranu

- Epidemiološka situacija i dalje povoljna -

Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu, potvrđuju podaci Johns Hopkins Universityja koji računa kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije. S 14-dnevnom incidencijom od 45 novo oboljelih na 100 tisuća stanovnika te udjelom pozitivnih među ukupnim brojem testiranih od 3,1 posto Hrvatska je čvrsto u ”zelenom” prema kriterijima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Istarska županija ima najkvalitetniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj - Istra ima svega 5 novo oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i trenutno svega šest aktivnih slučajeva zaraze na prostoru čitave županije. »» Dnevna izvješća

“U usporedbi s konkurentskim perjanicama turizma EU, Hrvatska je najsigurnija turistička destinacija”, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva, te još jednom sve građane pozvao na odgovorno ponašanje i cijepljenje kako bi zadržali trenutnu povoljnu situaciju. "S brojkama u srpnju možemo biti zadovoljni kad ih usporedimo sa srpnjem 2019. Znali smo da smo sve dobro pripremili za ovu sezonu, trenutno smo i najbolji na Mediteranu po incidenciji i trebamo učiniti sve da to i zadržimo", izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Kako bi osigurali da Hrvatska i dalje ostane najsigurnija na našim ključnim emitivnim tržištima, Nacionalni stožer civilne zaštite postrožio je mjere za obalne županije. Od ponedjeljka je uvedena zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, ako nemaju Covid-potvrdu, dok se privatna okupljanja ograničavaju na 15 osoba, a za sva veća privatna druženja potrebne su Covid-potvrde sudionika. Također, sva događanja su ograničena trajanjem do ponoći. Te odluke su dovele do toga da pojedine lokalne jedinice i organizatori otkazuju planirana veća okupljanja, no time je značajno umanjena mogućnost izbijanja bilo kakvih žarišta zaraze i narušavanja kvalitetne sigurnosne situacije.

 

Hrvatska udruga turizma - HUT
[28/07/2021]

Prikaži