ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Hrvatska najsigurnija EU zemlja na Mediteranu

 - Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu prema svim epidemiološkim kartama –

[25/08/2021]

Hrvatska je i dalje epidemiološki najsigurnija EU zemlja na Mediteranu. Potvrđuju to usporedbe svih relevantnih javno zdravstvenih instituta. Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti ECDC tako prema 14-dnevnoj incidenciji Hrvatsku stavlja na 8. mjesto liste EU članica prema sigurnosti, sa značajno kvalitetnijom epidemiološkom situacijom od ostalih mediteranskih zemalja.   

Njemački Institut Robert Koch koji promatra Hrvatsku po županijama ni u posljednjem ažuriranju 20. kolovoza niti jednu županiju u Hrvatskoj nije stavio na listu rizičnih područja, dok su na toj listi već tjednima sve mediteranske zemlje.  

Također, na karti Europe koju dnevno ažurira američki Johns Hopkins University, i to prema kotrljajućem 7-dnevnom prosjeku novoboljelih na 100.000 stanovnika, Hrvatska   ima znatno bolju sigurnosnu situaciju od mediteranske konkurencije.

Dvije županije koje privlače ukupno više od polovice turista u Hrvatsku, Istarska i Primorsko-goranska županija, imaju i bolju epidemiološku situaciju od nacionalnog prosjeka. Istarska županija ima 14-dnevnu incidenciju od 46 novo oboljela na 100.000 stanovnika, a Primorsko-goranska županija incidenciju 55, čime te dvije županije većini turista iz Europe pružaju sigurnije okruženje od onog koji imaju u svojim matičnim zemljama.    »» Dnevna izvješća za Istru

Hrvatska udruga turizma - HUT

 

[18/08/2021]

Hrvatska je i dalje najsigurnija turistička EU destinacija na Mediteranu prema podacima svih javno zdravstvenih instituta, uključujući američki Johns Hopkins University. Dodatno, prema njemačkom Institutu Robert Koch niti jedna hrvatska županija nije na listi visoko rizičnih područja. Najbolja epidemiološka situacija u zemlji i dalje je u Istarskoj županiji koja ima 14-dnevnu incidenciju 37 na 100.000 stanovnika.   

Sigurnost je ove godine temelj turističkog prometa, a da je interes turista za uvid u epidemiološku situaciju u Hrvatskoj velik pokazuju i brojke posjeta HUT-ovoj regionalnoj korona karti croatiacovid19.info koja na dnevnoj razini ažurira epidemiološku sliku po hrvatskim županijama i većim otocima. Kartu je u posljednjih godinu dana posjetilo preko 1,15 milijuna posjetitelja, a od početka ove godine preko 542.000 posjetitelja.    

 

[11/08/2021]

Hrvatska je i dalje najsigurnija turistička EU destinacija na Mediteranu i, prema ocjeni uglednog njemačkog instituta Robert Koch koji nijednu županiju u Hrvatskoj, za razliku od većine Mediterana, ne označava kao ”rizičnu”, a i prema američkom Johns Hopkins University koji uspoređuje zemlje prema tzv. kotrljajućem prosjeku sedmodnevne incidencije na 100.000 stanovnika. 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika za cijelu Hrvatsku iznosi 60, a stopa oboljelih u odnosu na ukupno testirane je 3,1 posto, što znači da je Hrvatska po kriterijima ECDC-a ”u zelenom”.  

„Uz adekvatne mjere Stožera civilne zaštite RH, cijepljenje i suradnju turističkog sektora i ostalih u lancu putovanja, epidemiološka situacija nam se dodatno popravlja. Poduzeli smo sve korake kako bi turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju u koju dolaze, ali i iz koje se mogu bez problema vratiti u svoje zemlje. Sigurnost naših sugrađana i turista nam je na prvom mjestu“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.  

Epidemiološka situacija u najpopularnijim turističkim destinacijama je i bolja od prosjeka Hrvatske. Primjerice, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Istarskoj županiji iznosi 22, a u Primorsko-goranskoj županiji 31, što znači da su te destinacije sigurnije za brojne turiste od njihovih matičnih zemalja.  

 

[04/08/2021] 

Hrvatska i dalje zadržava kvalitetnu epidemiološku situaciju. S incidencijom od 52 nova slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana na razini čitave države Hrvatska je i dalje ”u zelenom” prema kriterijima ECDC-a. Prema podacima američkog Johns Hopkins Universityja, Hrvatska je najsigurnija EU članica na Mediteranu. Kad se pogleda situacija po županijama, i dalje je najsigurnija Istarska županija s 14-dnevnom incidencijom na 100.000 stanovnika od svega 11 novo oboljelih, što je svrstava u jedno od epidemiološki najsigurnijih regija u Europi.  

Stay Safe: Istra - ključne brojke: Istra je već tjednima jedna od epidemiološki najsigurnijih europskih regija • 14-dnevna incidencija (100.000 stanovnika): 11 • 7-dnevna incidencija (100.000 stanovnika): 9 • Turistički rezultati: 6,7 milijuna turističkih noćenja ostvareno u srpnju, 10,3 milijuna turističkih noćenja od početka godine do kraja srpnja • Trenutni broj gostiju: preko 220.000 gostiju boravi u Istri, od čega je najviše, njih gotovo 100.000 iz Njemačke, zatim nešto više od 30.000 iz Slovenije i preko 27.000 iz Austrije

 

[28/07/2021]

Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu, potvrđuju podaci Johns Hopkins Universityja koji računa kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije. S 14-dnevnom incidencijom od 45 novo oboljelih na 100 tisuća stanovnika te udjelom pozitivnih među ukupnim brojem testiranih od 3,1 posto Hrvatska je čvrsto u ”zelenom” prema kriterijima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Istarska županija ima najkvalitetniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj - Istra ima svega 5 novo oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i trenutno svega šest aktivnih slučajeva zaraze na prostoru čitave županije. 

“U usporedbi s konkurentskim perjanicama turizma EU, Hrvatska je najsigurnija turistička destinacija”, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva, te još jednom sve građane pozvao na odgovorno ponašanje i cijepljenje kako bi zadržali trenutnu povoljnu situaciju. "S brojkama u srpnju možemo biti zadovoljni kad ih usporedimo sa srpnjem 2019. Znali smo da smo sve dobro pripremili za ovu sezonu, trenutno smo i najbolji na Mediteranu po incidenciji i trebamo učiniti sve da to i zadržimo", izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Kako bi osigurali da Hrvatska i dalje ostane najsigurnija na našim ključnim emitivnim tržištima, Nacionalni stožer civilne zaštite postrožio je mjere za obalne županije. Od ponedjeljka je uvedena zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, ako nemaju Covid-potvrdu, dok se privatna okupljanja ograničavaju na 15 osoba, a za sva veća privatna druženja potrebne su Covid-potvrde sudionika. Također, sva događanja su ograničena trajanjem do ponoći. Te odluke su dovele do toga da pojedine lokalne jedinice i organizatori otkazuju planirana veća okupljanja, no time je značajno umanjena mogućnost izbijanja bilo kakvih žarišta zaraze i narušavanja kvalitetne sigurnosne situacije.

 

[21/07/2021]

Hrvatska je prema epidemiološkim kartama najsigurnija EU zemlja na Mediteranu. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je sa incidencijom od 33 zaražena na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i 19 zaraženih u posljednjih 7 dana, i dalje duboko ”u zelenom”. Prema podacima Johns Hopkins University, Hrvatska je u boljoj situaciji od Italije, Grčke, Portugala i Španjolske. 

Najbolja epidemiološka situacija u obalnim županijama je i dalje u Istarskoj županiji, gdje je incidencija u posljednjih 14 dana svega 3 novo zaražena na 100.000 stanovnika. Prema uglednom njemačkom institutu Robert Koch, koji promatra epidemiološku situaciju u Hrvatskoj na razini županija, Hrvatska je i dalje u zelenom, uz izuzetak Zadarske županije.  

Hrvatska udruga turizma - HUT


Senzacionalni Alcaraz brani naslov na umaškom ATP-u

Plaže iskonskih užitaka

Upozorenje na toplinske valove

Preporuke za zaštitu od vrućina

Camperlife: Nel blu dipinto di blu

Javni poziv: Potpore manifestacijama u 2022. godini

Concours Mondial de Bruxelles u Istri 2023.

Uspješnica 2. Istra Weddings Meet Upa

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei

Prikaži