ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Wine day ponovno otvara vrata vinskih podruma

- Jednodnevni festival vinske kulture u nedjelju 30. svibnja -

Više od dvadeset godina posljednja svibanjska nedjelja u Istri tradicionalno je bila rezervirana za Wine day – Dan otvorenih vinskih podruma, sve do pojave pandemije koja je onemogućila organizaciju velikih i malih manifestacija svugdje u svijetu, pa tako i ove, kao i brojne druge u Istri. No, omiljeni istarski eno-event ove se godine vraća na radost svih ljubitelja dobre vinske kapljice, ali i zaljubljenika šetnji prirodnim i kulturno-povijesnim krajolicima.

Ovogodišnje, 21. izdanje Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja od 10 do 19 sati na području cijele Istre i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a svi željni putovanja vinskim cestama i degustacija najboljih vina po šarmantnim mjestima diljem Istre su i više su nego dobrodošli.

Svoja će vrata posjetiteljima širom otvoriti 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra, nedvojbeno za svakog po nešto. Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja u kojima će goste dočekati ljubazni domaćini, uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnosti kupnje vrhunskih butelja. Ove godine četiri će vinarija pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje, a dvoje proizvođača isključivo jaka alkoholna pića.

Također, među 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, sedam vinskih podruma naplaćivat će degustaciju - po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja.

Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima je ograničen, a maske su obavezne. Kako bi osigurali pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, prema preporuci Stožera civilne zaštite Istarske županije, organizatori su uvjetovali da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjete jer ih u suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti.


Projekt Dana vina je 1993. godine prvi put predstavljen u Italiji pod pokroviteljstvom udruge „Movimento per il turismo del vino“ iz Montalcina u Toskani. Inicijativa je pokrenuta jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Od 1998. godine u projekt se uključuju također i Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi (istočno od Tokija), Stellenbosch (JAR), Conarwarra (Australija), Mendoza (Argentina) te regije u Chileu i Urugvaju, poprimivši tako obilježja pravog globalnog pokreta. Godine 1999. u projekt Wine Daya po prvi put se uključuju Goriška brda i Istra, a nakon vrlo uspješnog prvog izdanja (37 vinskih podruma i oko 800 posjetitelja), event je tijekom proteklih dvadeset godina postao nezaobilazan događaj te prepoznatljiv zaštitni znak Istre.

Organizatori eventa su Udruga vinara i vinogradara Istre "Vinistra", Turistička zajednica Istarske županije te Istarska županija.

Wine day je i svojevrsna uvertira u veliki vinski događaj Vinistru koji će se ove godine održati od 18. do 20. lipnja i to, za razliku od prethodnih izdanja, na otvorenom u porečkoj uvali Peškera.


»» Opširnije Dan vina - Wine day


Živjeli i dobrodošli u Istru!

 


Stiglo nam je najljepše doba godine

Za najljepši prosinac

Talijanski novinari pripremali istarske delicije

Legends Team Cup: Priceless Epic Experience

Istražite Istru uz smart card VIA ISTRA

Istarska vina briljirala u Decanterovom prilogu

Suradnja Turističkih zajednica Istre i Provincije Jeju

Portugalci oduševljeni istarskim vinima i maslinovim uljima

Paralelni vinski masterclass Istre i Portugala

Prikaži