TOP riconoscimenti per l’Istria

Flos Olei 2019: Istra najuspješnija maslinarska regija svijeta

Četvrtu godinu zaredom Istra je najbolja maslinarska regija svijeta.

Najbolja regija na svijetu što se tiče ekstra djevičanskog maslinovog ulja je ponovo Istra i to četvrti puta za redom u pobjedničkom nizu. Neizmjeriv je to uspjeh za ovaj zeleni poluotok gdje tradicija maslinarstva traje više od dva tisućljeća.

Poznato je da je ekstra djevičansko maslinovo ulje vrlo cijenjena namirnica jer sadrži brojne blagotvorne sastojke, a znanstveno je dokazano da sadrži i ljekovita svojstva te se nalazi na samom vrhu ljestvice začina, prema tome ne čudi što se smatra glavnim sastojkom popularne Mediteranske dijete.

Istarska ekstra djevičanska maslinova ulja su definitivno iz godine u godinu sve kvalitetnija, a broj istarskih maslinara u jedinom svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei konstantno raste.

Deseto jubilarno izdanje vodiča Flos Olei 2019. nudi uvid u rezultate pomnog degustiranja velikog broja uzoraka, prezentirajući maslinarstvo iz 52 zemlje s pet kontinenata. U popularnoj publikaciji, koja se smatra biblijom ekstra djevičanskih maslinovih ulja, uvršteno je 81 ulje iz Hrvatske od kojih je čak 79 uzoraka iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, većina maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Istarski maslinari našli su se tako u društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja svijeta, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 15,8 posto. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod prehrane na Mediteranu, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

Ukupno je za organoleptičku analizu dostavljen 81 uzorak, od kojih je 79 zadovoljilo stroge kriterije profesionalnog međunarodnog panela. Podsjećamo, lani je Istra bila prva, ali tada sa rekordnih 75 uključenih istarskih maslinara, što znači da su ove godine uvrštena dodatna četiri nova maslinara. U odnosu na proteklu godinu, trideset posto maslinara, preciznije njih 26, unaprijedilo je svoje ocjene.

U klasi "ekstra kvalitetnih maslinovih ulja" koji su osvojili od 95 do maksimalnih 100 bodova nalazi se 14 istarskih ulja, dok je u kategoriju "Odličnih ulja“ uvršteno nevjerojatnih 15. Konkurencija je kao i ranijih godina bila iznimna, uz ekstra djevičanska ulja iz Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Portugala, ali i Kine, Japana, Brazila, Indije.

Četiri istarska proizvođača - Obitelj Ipša, Agrofin - Mate, Olea B. B. i OPG Enio Zubin - postigla su ogroman uspjeh i svojim uljima ostvarili izvanrednih 97 bodova, dok su 96 bodova osvojila čak pet maslinara, a po 95 boda njih pet.

Pored toga, u kategoriji TOP/20 ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta, gospodarstvo “Oleum Maris“ iz Vodnjana proglašeno je najboljom „tvrtkom u uzletu“ na svijetu te zasjalo na listi "Najboljih 20" na svijetu.

» Opširnije
» www.flosolei.com

 

fo19

Mostra