ISTRA INFO COVID-19 X  

Comunicati stampa

Uključite se u Istra ecoxperience

Prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru "Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre"
primaju se do 31. listopada, dok je mogućnost uvrštenja na mrežnu stranicu trajno otvorena

Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma te je s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu kao i osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, Istarska županija 2019. godine obajvila prvu brošuru o eko prijateljskim sadržajima u Istri.

Na taj se način želi doprinijeti očuvanju naših prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u našoj regiji, poštujući načela održivog razvoja. Ujedno, time se potiče razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja. Štitimo i čuvajmo prirodne resurse i kulturnu baštinu, upoznajmo i njegujmo običaje i tradiciju lokalnog stanovništva.

- Brošura i mrežna stranica -
Brošura je višejezična, tiska se na ekološkom papiru, a oblikovanje i naslov potpisuje Sudio Sonda. Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakom EU Ecolabel, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu, te Eko plaže, punionice za električna vozila i bicikle te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Izdvojena su i zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su uvršteni i eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, a promoviraju se i eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.

Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. 

Brošura Istra ecoxperience: hrvatsko-engleski i talijansko-njemački [pdf]
Početkom 2021. godine izrađena je i mrežna stranica koja sadrži sve informacije kao i brošura: www.istraecoxperience.com


- Poziv za uključenje u Istra ecoxperience -
Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Dovoljno je ispuniti odgovarajuću prijavnicu i dostaviti je s popratnom dokumentacijom poštom na adresu:
Istarska županija
Upravni odjel za turizam
(Prijava u program Istra ecoxperience)
Obala maršala Tita 4, HR-52440 Poreč-Parenzo
ili
skenirano na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr
na koju možete uputiti sva dodatna pitanja i prijedloge.

Pravilnik o uvjetima za uvrštenje i obrasci za prijavu dostupni su na stranici Istarske županije:
www.istra-istria.hr/hr/ustrojstvo/zupanijski-ustroj/upravna-tijela/upravni-odjel-za-turizam/programi-i-projekti/razvojni-projekti-u-turizmu/istra-ecoxperience-sve-eko-u-istri

Javni poziv za uvrštenje na mrežnu stranicu je trajno otvoren, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.

 

[08/10/2021]

 

Mostra