Top priznanja Istri

Flos Olei 2017: Istra najbolja regija maslinovog ulja na svijetu

Istra je u ovogodišnjem izdanju jedinog svjetskog vodiča kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, Flos Olei 2017., požnjela velik uspjeh.

Istra je u ovogodišnjem izdanju jedinog svjetskog vodiča kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, Flos Olei 2017., požnjela velik uspjeh. U vodič je uvršteno čak 60 istarskih maslinara i uljara pa je Istra zbog takve brojnosti i kvalitete proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta!

Istarski maslinari našli su se u društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja iz cijelog svijeta, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 12 posto. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije.

Flos Olei 2017 ocijenio je ukupno 1.800 maslinovih ulja sa svih strana svijeta, a po rezultatima ocjenjivanja Istra je premašila uspjeh ostvaren u 2016. godini, kada je s 50 uvrštenih ulja bila, kao i ove godine, najzastupljenija svjetska regija u ovom katalogu. Svjetska maslinarska prijestolnica, Toskana, s 59 uvrštenih ulja je drugoplasirana iza Istre, dok je treće mjesto s 49 uvrštenih ulja pripalo poznatoj španjolskoj Andaluziji. Istra je tako u vodiču Flos Olei i 2016. i 2017. premašila dvije najpoznatije svjetske maslinarske regije.

Najveći broj bodova dobio je talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Toskane, 98 od mogućih 100, a vrlo visoku ocjenu 97 iz Istre osvojili su obitelj Ipša iz Oprtlja te Olea B. B. iz Rapca. Izvanrednih 96 bodova ostvarili su OPG Matteo Belci (Vodnjan), Stancija Meneghetti (Bale), vodnjanski uljar Tonin i Enio Zubin iz Umaga. a odličnih 95 bodova Franco Basiaco (Buje), Chiavalon (Vodnjan) i Giancarlo Zigante (Livade). Treba napomenuti i da je u klasu "zaista odličnih ulja" s dobivenih 95-100 bodova svrstano čak 10 istarskih uljara, te u kategoriju "odličnih ulja" s dobivenih 90-94 bodova, ukupno 17 maslinovih ulja iz Istre!

Osim ukupnog izvrsnog plasmana istarskih ekstra djevičanskih ulja, Flos Olei 2017 donio je Istri i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstra djevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije, proglašeno najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

Važna je vijest da je u vodič Flos Olei 2017 uvršteno i 12 novih istarskih maslinara, a oni koji su u ovaj vodič bili uvršteni prošlih godina, ove godine imaju i bolje ocjene što svjedoči i o dobroj maslinarskoj godini u Istri, ali i o unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina.

Uvrštenja u Flos Olei, a time i veliki uspjesi, započeli su još 2005. godine i od tada istarska maslinova ulja stalno potvrđuju svoju kvalitetu. U vodiču Flos Olei 2016. bilo je uvršteno 50 maslinara i uljara iz Istre, u 2015. bilo ih je 56, a 2014. njih 52.

U izdanju za 2017. godinu nalaze se maslinova ulja iz 50 zemalja s pet kontinenata. Na 864 stranice, osim ocijenjenih maslinara i uljara, vodič Flos Olei donosi informacije o povijesti, kulturi te proizvodnji zemalja iz kojih oni dolaze, a osim Hrvatske tu su i Francuska, Portugal, Australija, Novi Zeland, Čile, Argentina...

Prikaži