Istražite Istru

Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora.

Gdje je Istra

Smještaj

Najzapadnija županija Republike Hrvatske
Najveći jadranski poluotok

Površina

2,820 km2

Broj stanovnika

195.794 (DZS 2021.)

Jezik

Hrvatski

Dužina obale

445 km

More

Temperatura mora najniža je u ožujku kada se kreće od 9,3°C do 11,1°C, a najviša u kolovozu, od 23,3°C do 24,1°C.
Salinitet mora prosječno iznosi od 36 do 38 promila.

Rijeke

Mirna, Dragonja i Raša

Vegetacija

Istra je najveća zelena oaza sjevernog Jadrana. Duž obale i na otocima prevladavaju borove šume i prepoznatljiva zelena makija.
Glavni predstavnici makije su crnika i planika. Šume u Istri pokrivaju 35% površine.

Administrativni centar

Pazin (8.638 stanovnika)

Ekonomski centar

Pula-Pola (57.460 stanovnika)

Zelena Istra

Istra je svoje čudesne draži izložila u rascvjetalom mediteranskom vrtu, na skutima Alpa kao na prijestolju. Jadransko se more prostrlo pred njom kao modri sag, a uz obalu se poredali dragulji: Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, Pula, Rabac... Ogrlica po kojoj je Istra i znana i čuvena.

No, mi vas pozivamo da otkrijete i skrivenije njene draži, tajnovite riznice, intimne kutke i plemenita znamenja. Dođite stoga u zelenu Istru, u predjele iz snova i zbilje, koji će vas obradovati ljepotama i usrećiti mirom, obdariti starinama, okrijepiti onom iskonskom snagom koja čovjeka prožme u susretu s očuvanom prirodom i njenim blagodatima. Vrata gradova i vrata domova ovdje su uvijek otvorena. Tu će vas dočekati krepošću duha i ponuditi darovima prohujalih stoljeća. Dobrodošli u zavičaj starina, ljepota i zdravlja!

Plava Istra

Život je uz obale Istre oduvijek bio povezan s morem. Moreplovci su u zagrljaju njenih uvala tražili utočište, ribari su cijeli svoj život proveli štujući to beskrajno zagonetno prostranstvo, putnici su u lukama otkrivali nove ljubavi. I svi će se oni složiti oko jednog - ljepota istarskog krajolika privoljela je više od jednog putnika na ostanak i novi početak... Zaplovite zajedno s nama uzduž modrih istarskih skuta, krenite sunčanim tragom od istoka polagano prema zapadu, uranjajući u živopisne motive mediteranskog izričaja - uvale i plaže, barčice koje mirno plutaju, u ljepoti samoće, čekaju.

Prikaži