Top priznanja Istri

Forbes.com: The Next Great Destinations 2018

8 Places to Beat the Crowds this Summer

Još jedno iznimno vrijedno priznanje pristiže u Istru. Čuveni američki Forbes, jedan od najutjecajnijih medija na svijetu, s više od tri milijuna čitatelja, u svojem je online izdanju uvrstio Istarski poluotok na ljestvicu odabranih svjetskih destinacija za 2018. 

Novinarka Ann Abel je, pišući članak za Forbes, upitala nekoliko stručnjaka za mišljenje i sastavila listu osam (dosad) neotkrivenih dragulja koja vrijedi posjetiti u 2018, a koja mogu dostojno zamijeniti neke od (pre)razvikanih mjesta za posjet.

Pod naslovom The Next Great Destinations: 8 Places to Beat the Crowds this Summer, odnosno Nadolazeće destinacije u 2018: 8 mjesta u kojima ćete izbjeći ljetnu gužvu, svoje je mjesto dobio i naš poluotok.

Forbes ističe da gost u Istri može doživjeti autentičnost regije, i da, premda je istarska obala poznata po ljetnim resortima, njezina unutrašnjost krije brojne gastronomske, povijesne i kulturne dragulje. Kao gastronomski vrhunac spomenuta su nagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja Chiavalon i vrhunska bijela i crvena vina vinarije Kabola te vođene ture lova na tartufe podno Motovuna, a navode se i brojne druge mogućnosti za aktivan odmor u Istri, od bicikliranja i planinarenja pa do jahanja.

Svojim čitateljima Forbes otkriva i srednjovjekovne istarske gradiće - Grožnjan nad dolinom Mirne sa 68 umjetničkih galerija i ateljea, Završje kao izvrstan primjer srednjovjekovne arhitekture u Istri te kameniti gradić Bale, uz kojeg svakako treba posjetiti i galeriju naivne umjetnosti kao i obližnji vrsarski park skulptura hrvatskog velikana Dušana Džamonje.

Na listi su se uz Istru našli i Tbilisi, islandski Husafell s netaknutom prirodom, talijanski Lecce kao pandan Firenci, urugvajska regija Maldonado prozvana južnoameričkom Toskanom, Andaluzija i južna Španjolska koju preporučuju umjesto Provanse i južne Francuske, Južna Kambodža kao azijsko odredište te peruanski Kuelap.

Prikaži