Priopćenja

Odlične prognoze s En primeura mladih malvazija

Na jubilarnom kušanju vina en primeur, sudjelovalo 50 proizvođača istarske malvazije

Na 5. izdanju en primeur kušanja mladih imalvazija, održanom u zagrebačkom hotelu Esplanade 5. veljače, predstavilo pedeset proizvođača vina malvazije istarske te PZ Vrbnik sa žlahtinom.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK Božica Marković pozdravila prisutne vinare i posjetitelje i napomenula da HGK kroz Udruženje vinarstva, zajedno s regionalnim udrugama, potiče i daje potporu sektoru vinogradarstva i vinarstva na zajedničkom projektu Vina Croatia Vina mosaica te  poželjela vinarima uspješnu poslovnu godinu.

Predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti, koji se kratkim pozdravnim govorom također obratio prisutnima, iskazao je zadovoljstvo odazivom vinara i posjetitelja te svakako preporučio malvazije berbe 2015.

En Primeur je, u popodnevnim satima, posjetio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji je obišao istarske vinare i kušao sireve mljekare Latus iz Žminja koja je vina podržala ponudivši svoje odlične sireve.

Berbu 2015. predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba za koju je rekao sljedeće: “2015. bila je definitivno povoljna godina s višim temperaturama od prosjeka radi kojih je dozrijevanje grožđa započelo ranije, ali je sušno razdoblje usporilo proces dozrijevanja. Vina su karakterističnih malvazijskih boja, voćnih mirisa s manje cvjetnog okusa, no već su u ovom trenutku okusno harmonična i skladna. Udio šećera u grožđu bio je nešto viši nego prethodnih godina, no taj će se šećer pretvoriti u alkohol te ćemo ove godine imati toplija vina. Vina će s vremenom postajati samo bolja.“

Jubilarno događanje u organizaciji udruge Vinistra posjetilo je više od šesto odlično raspoloženih posjetitelja, a pozitivni komentari mogli su se čuti i među vinarima koji su napomenuli da su veoma zadovoljni time što je malvazija privukla mnogo mlađih posjetitelja čime se dokazuje da je malvazija vino okrenuto budućnosti.

Kušanje je i ove godine bilo podijeljeno u dva vremenska okvira, od 13 do 16 sati  za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i predstavnike medija, dok je degustacija za javnost bila otvorena od 16 do 19 sati.

Prikaži