Priopćenja

Program Eco Domus

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre od 2015. - 2025., pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koje smo započeli projektom Istra Bike&Bed, a nastavljamo programom Eco Domus, kojim potičemo privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.

S ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, na Internet stranicama Upravnog odjela za turizam Istarske županije www.istra-istria.hr objavljen je Javni poziv za uključivanje u program certificiranja Eco-friendly smještaja u Istri, gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus.

Za sada je u program Eco Domus uvršteno 11 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a to su: Villa Baldaši iz Baldaši (Vižinada), Villa Milica iz Šajini (Barban), Villa Ladonja iz Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita iz Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una iz Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka iz Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog (Pazin), Villa Marten iz Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto iz Medulina, Villa Dolce Vita iz Motovuna i Villa Gašparini iz Ceriona (Višnjan).

Program Eco Domus je usmjeren ka malim turističkim smještajnim objektima, koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost će imati iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković: ''Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život.''

U sklopu projekta Eco Domus, kroz kriterije ulaska i dobivanje certifikata, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, Informiranje gostiju o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, uređivanje okoliša autohtonim biljnim vrstama, promocija tradicionalnih proizvoda i suvenira, informiranje gostiju o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promocija lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda itd.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu:
- Društvena i ekološka odgovornost
- Cjelovita zaštita okoliša i zdravlja
- Korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje
- Korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda
- Korištenje prirodnih materijala
- Štednja vode i energije
- Sortiranje i recikliranje otpada

Prikaži