Priopćenja

Tri Michelinove zvjezdice za Hrvatsku

Novi vodič za Hrvatsku globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane, netom objavljen na stranicama Viamichelin.co.uk, potvrdio je prošlogodišnju prvu hrvatsku i istarsku Michelinovu zvjezdicu kojom je ovjenčan rovinjski restoran Monte i donio nova iznenađenja!

Šibenski restoran Pelegrini i dubrovački 360º dobili su vrijednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista restorana s Michelinovom preporukom, onih s oznakom žlice i vilice, obogaćena s 24 nova restorana. Rezultat je to vrlo tajnog obilaska restorana od strane profesionalnih Michelinovih  inspektora koji su tijekom 2017. godine obišli restorane diljem Hrvatske.

Istarske perjanice Wine Vault, Damir & Ornella, Zigante, Konoba Čok, Marina, Sv. Nikola, Meneghetti, Pergola, San Rocco, Konoba Morgan, Alla Beccaccia i Batelina potvrdili su svoj prošlogodišnji ulazak među restorane s preporukom, a njima su se ove godine s oznakom MICHELIN Guide 2018 pridružili Konoba Buščina i Badi.


S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana ovjenčanih zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina. Ove su godine po prvi puta dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba upisanih prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih. 

„Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Michelinove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. „Iskrene čestitke upućujem svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana Pelegrini, 360º i Monte, čiji su trud i kreativnost prepoznali Michelinovi inspektori“, nadodao je Staničić.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.

 

» Istra u svjetskim gourmet vodičima

Prikaži