ISTRA INFO COVID-19 X  

Priopćenja

Novi gastronomski vodič Istra Gourmet 2019/2020

Vodič Istra Gourmet 2019/2020

Upravo je iz tiska izašla po 23. put publikacija Istra Gourmet, jedan od najtraženijih i najpopularnijih turističkih promotivnih materijala Istre koji producira TZ Istarske županije, a sadrži gotovo 500 korisnih adresa na kojima je moguće dogovoriti degustacije najboljih vina, ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pršuta, sira, tartufa te svakojakih specijaliteta u uvrštenim restoranima, konobama ili agroturizmima.

Vodič kroz gourmet ponudu Poluotoka donosi detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude, objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja. Istra Gourmet 2019/ 2020 donosi novosti u predstavljanju sadržaja. Pored pregleda najvažnijih istarskih gastronomskih proizvoda, sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba.


Restorani, konobe i agroturizmi

Popis restorana, konoba i agroturizama podijeljen je na šest klastera (Sjeverna Istra, Poreč, Rovinj, Južna Istra, Labin Rabac i Središnja Istra), a objekti poredani abecednim redom, s time da se prvo prikazuju oni s ocjenom, zatim 'preporuke' i na kraju kategorija 'i još...'.

Posljednje četiri godine, objektima s osvojenih 80 i više bodova dodjeljuje se od jedne do tri vilice (kad je riječ o restoranima), odnosno jednu do tri žlice (kad je riječ o konobama ili agroturizmima). Kriteriji rangiranja su sljedeći:
za osvojenih 80 – 85 bodova, jedna vilica ili žlica
za osvojenih 86 – 90 bodova, dvije vilice ili žlice
za osvojenih 91 – 95 bodova, dvije+ vilice ili žlice
za osvojenih 96 i više bodova, tri vilice ili žlice

Ocjenjuju se hrana (ponuda, kvaliteta ulaznih sastojaka, kuhanje, prezentacija i okus), pića (ponuda, držanje i čuvanje vina, umijeće preporuke i posluživanje), ambijent (vanjski i unutarnji izgled, oprema, čistoća i ugođaj) te usluga (doček i ispraćaj gosta, stručnost osoblja).

U ovogodišnjem vodiču predstavljeno je 190 objekata svrstanih u navedene tri skupine.

Prvu skupinu čine restorani i konobe s osvojenih 80 i više bodova. Ima ih 110 a ovisno o broju bodova i profilu samog objekta dodijelili smo im – vilice (restorani) ili žlice (konobe i agroturizmi).


Druga skupina objekata, prikazana u ovom vodiču, nosi oznaku „preporuke“. To su najčešće jednostavniji restorani s uobičajenom ponudom ili konobe s tradicionalnim jelima, koji, unatoč činjenici što su osvojili manje od 80 bodova - zbog neke svoje specifičnosti – ipak zavređuju objavu u vodiču

I konačno, u treću skupinu objekata (odjeljak „i još…“) ulaze lokali s usko specijaliziranom ponudom (vegetarijanska hrana, grill, marenda, slastice, kušaonice, i sl.), koji ne spadaju ni u restorane, ni u konobe, ni u agroturizme ali ih baš ta specijalizacija čini privlačnima.

Ukupno pet restorana se nalazi na ljestvici najboljih, a oni su: Damir & Ornella iz Novigrada, Monte iz Rovinja, Pergola iz Zambratije, San Rocco Gourmet iz Brtonigle te Zigante iz Livada. Najbolje konobe u Istri su kao i prošle godine: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga.

Ocjene, od samog početka, dodjeljuje autor izbora restorana i konoba Franko Lukež, vodeći istarski gastronovinar i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, a u obzir su uzeti objekti koji posluju najmanje devet mjeseci godišnje te je ovogodišnja akcija ocjenjivanja zaključena 31. ožujka 2019.

» novost:
U ovogodišnjem izdanju, poglavlje posvećeno restoranima, konobama i agroturizmima sadrži i popis objekata koji su početkom 2019. nagrađeni plaketom „Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva“, koji su se kontinuirano bavili pripremom i posluživanjem hrane u vlastitim restoranima i konobama više od pola stoljeća. Navedeni su objekti označeni štitom u kojem se nalazi brojka 50+.

» novost:
Ceste Istarskog pršuta
Kako je pršut je statusni simbol istarske kuhinje te se ubraja među najzdravije proizvode ove vrste na Mediteranu, odlučeno je da mu se od ove godine posveti posebna pažnja. Stoga su za tu prigodu kreirane Ceste Istarskog pršuta s popisom svih pršutara koji proizvode 'Istarski pršut - prosciutto istriano' - kako se službeno zove od 2015. godine kada je registriran na razini EU zaštićenom oznakom izvornosti, te imaju zaštićenu oznaku izvornosti (ili su u fazi dobivanja navedene oznake).

Osim detaljnog popisa adresa, izrađena je i karta Istre na kojoj su označene Ceste Istarskog pršuta, odnosno pozicije na kojima se nalaze traženi pršutari, koja će, vjerujemo, pomoći svima koji su u potrazi za pravim Istarskim pršutom.

» novost:
Ceste Istarskog sira
S obzirom da su u Istri sirari sve brojniji, a dio se njih već nekoliko godina pojavljuje u ovoj publikaciji, ali pod prilogom posvećenim restoranima i konobama, od ove godine odlučilo se otvoriti posebno poglavlje samo za njih. Izrađene su tako Ceste istarskog sira s ciljem valorizacije istarskih mliječnih proizvoda, odnosno vrijednih sirara koji nude proizvode visoke kakvoće te su dostupni posjetiteljima.

Osim detaljnog popisa adresa, izrađena je karta Istre na kojoj su označene pozicije na kojima se nalaze traženi sirari, koja će, vjerujemo, pomoći svima koji su u potrazi za autohtonim mliječnim proizvodima.

» novost:
Lov na tartufe i proizvodi na bazi tartufa
Bogati prilog posvećen istarskim tartufima koji se godinama pojavljuje u vodiču Istra Gourmet ove godine dodatno je oplemenjen detaljnim popisom tartufara, njih ukupno šest, koji u svojoj ponudi imaju danas vrlo traženu uslugu Truffle huntinga, odnosno lova na tartufe, a istovremeno proizvode specijalitete na bazi tartufa.
Na taj način svi koji su zainteresirani za takvu vrstu usluge imat će dostupnu informaciju te će puno lakše doći do traženih adresa, a samim time dodatno će se promovirati taj cijenjeni proizvod vezan uz istarske tartufe.

Vinske ceste Istre
Pored restoranske ponude, u vodiču se nalazi i selekcija istarskih vinarija koji se nalaze na Vinskim cestama Istre i kojima se od prošle godine dodjeljuju sljedeće ocjene:
- 3 čaša (izvrstan)
- 2* čaše (odličan)
- 2 čaše (vrlo dobar)
- 1 čaša (dobar) te
- „Tradicionalna istarska konoba“

Ove godine desile su se velike pozitivne promjene i velik broj novosti u segmentu vinskog turizma Istre gdje su se značajno podigli uvjeti boravka gostiju u vinarijama kroz customer journey experience , a potvrda tome su mnogobrojna iznimna priznanja na međunarodnim vinskim izložbama diljem svijeta.

Slijedom toga, odlučeno je da će se od iduće godine za svaku godinu proglasiti najbolji vinari kojima će i javno biti dodijeljena priznanja prema istom modelu po kojem se dodjeljuju priznanja zaslužnim ugostiteljima.

Ove godine na popis najboljih, odnosno izvrsnih vinarija nalazi se čak deset vinarija:

Clai iz Krasice, Coronica Moreno iz Umaga, Degrassi Moreno iz Umaga, Kabola i Kozlović iz Momjana, Matošević iz Sv. Lovreča, Medea iz Vodnjana, Meneghetti iz Bala, Roxanich iz Motovuna i Trapan iz Šišana

Ceste maslinovog ulja
Što se tiče Cesta maslinovog ulja do sada su maslinari bili ocijenjeni s 3 (izvrstan), 2 (vrlo dobar) i 1 bočicom (dobar), dok je od ove godine, kao kod vinara, nadodana ocjena 2* bočice (odličan).

I u ovom segmentu možemo reći da su se desile velike pozitivne promjene i brojne novosti u gdje su se značajno podigli uvjeti boravka gostiju kod proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja kroz customer journey experience, a potvrda tome su mnogobrojna iznimna priznanja na međunarodnim natjecanjima diljem svijeta.

Slijedom toga, odlučeno je da će se od iduće godine za svaku godinu proglasiti najbolji proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja kojima će i javno biti dodijeljena priznanja prema istom modelu po kojem se dodjeljuju priznanja zaslužnim ugostiteljima.

Na popis najboljih ove godine se našlo 13 maslinara:
Agrofin Mate iz Savudrije, Al Torcio iz Novigrada, Belci-Meloto iz Vodnjana, Buršić iz Brtonigle, Chiavalon iz Vodnjana, Ipša iz Livada, Meneghetti iz Bala, Negri iz Labina, Olea iz Rapca, Grubić iz Bala, Uljara Vodnjan iz Vodnjana, Zigante Giancarlo iz Livada te Zubin Enio iz Umaga.

U kategoriji 2* ima sveukupno 25 maslinara, dok u kategoriji 2 bočice 36 maslinara, a 63 uljara ima ocjenom 1 bočica.

Istarske medne točke
Već nekoliko godina na vodiču se nalaze Ceste istarskog meda na kojima se, uz detaljan popis adresa, nalazi i karta s označenim pčelarima i medarima koji proizvode med i pčelinje proizvode visoke kvalitete, a s druge strane raspolažu odgovarajućom degustacijskom salom te su otvoreni za primanje posjetitelja.
Ove godine popisu su se pridružila tri nova medara, jedan s područja Karojbe, a druga dva s područja Labinštine.

Kao i svih prethodnih izdanja, vodič je oblikovan na objedinjenom hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Istra Gourmet na taj način objedinjava nekoliko ključnih projekata s ciljem promocije autohtone istarske kuhinje i vrsnih delicija, putem izbora ponajboljih ugostiteljskih adresa u Istri, projekta u okviru vinskog turizma i turizma maslinova ulja, a dodatni aspekt čini promocija tipičnih lokalnih proizvoda, a ove godine posebno tartufa, pršuta, sira i meda.

Za doradu, unos korektura i pripremu novog izdanja vodiča angažirana je agencija Tumpić/Prenc iz Rovinja, dok je tisak dodijeljen tiskari Radin iz Svete Nedelje.

Vodič je tiskan u nakladi od 30.000 primjeraka, a može se pronaći na svim info punktovima turističkih zajednica diljem Istre ili preuzeti u pdf formatu na adresi: www.istra.com

Prikaži