Priopćenja

O industriji vjenčanja na skupu profesionalaca u Poreču

Prvi Istra Wedding MeetUp u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije u suradnji s partnerima - agencijom WeddingsInCroatia, StudioBrzak weddings&events, Lepor Weddings i  Flammeum weddings&events - održan je jučer, 14. listopada, u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču. Riječ je o skupu koji je na jednome mjestu okupio brojne domaće stručnjake iz svijeta vjenčanja, uglavnom s našeg područja, te predstavnike lokalnih turističkih zajednica, na kojem se govorilo o najnovijim trendovima i znanjima u ovoj domeni. Konferenciji, koju je otvorio direktor Ureda Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, nazočilo je šezdesetak sudionika.

„Segment wedding businessa u Istri raste iz godine u godinu. Iako ni Hrvatska pa tako ni Istra nisu prepoznate kao velike wedding destinacije u svijetu, Istra se uspjela profilirati prema tzv. nišnom segmentu vjenčanja, poglavito u pogledu mikro ili pak vjenčanja  istospolnih partnera. Budući da se radi o složenoj disciplini poslovanja u kojoj je za uspjeh potrebna suradnja najmanje desetak različitih djelatnosti s ciljem da se na kraju stvori prepoznatljiv wedding-produkt, međusobna suradnja i zajedništvo od ključnog su interesa u ovom biznisu. Županijska turistička zajednica još je jednom potvrdila da je ovaj proizvod izuzetno bitan za Istru jer je nakon petnaestogodišnjeg procesa restrukturiranja i repozicioniranja dostignuta razina kvalitete smještaja, usluge i servisa koja se može mjeriti sa sličnim destinacijama u svijetu. I nedavno pristupanje Istre prestižnoj asocijaciji  Virtuoso otvara bezbroj mogućnosti za sve naše poduzetnike u Istri jer imaju otvoren kanal prema velikom broju utjecajnih savjetnika za putovanja, njih više od 22.000, koji odlučuju u kom pravcu i koju regiju će podržati za wedding-produkt“, izjavio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević najavivši i tri nova projekta unutar wedding segmenta Istre: novi stilizirani tematski photo&video shooting, zatim dovođenje svjetski poznatih wedding plannera na upoznavanje naše destinacije te oglašavanje istarske ponude vjenčanja u domaćim i inozemnim referentnim medijima.

Sudionici su imali priliku participirati u dva panela koje je  vješto moderirala glavna urednica časopisa Story Vjenčanja Martina Rafaeli Ocana. Tema prvog panela bila su vjenčanja kao turistički proizvod te prepoznatljivost i brendiranje Istre kao wedding destinacije, a o temi su govorili Denis Ivošević, direktorica prodaje hotela San Canzian iz Buja Suzana Vrtičević Tica, vlasnica agencije WeddingsInCroatia Iva Kraljevic Licardo, vlasnik agencije Foto Studio Festival iz Labina Rajko Borčić te agentica Službe promidžbe i prodaje NP Brijuni Flores Marsetič. Na drugom panelu na temu trendova i novih formata te kamo idu vjenčanja u budućem razdoblju govorili su Petar Jurica, renomirani fotograf i vlasnik agencije Petar Jurica Weddings, zatim Arsen Maršanić, organizator vjenčanja i vlasnik agencije Noi Due te Martina Rakić, wedding plannerica iz agencije WeddingsInCroatia.

Pored panela organizirana su i dva vrlo zanimljiva predavanja, jedno na temu digitalnog marketinga, odnosno utjecaja on-line komunikacije na industriju vjenčanja, koje je vodio Miško Macolić Tomičić iz agencije MarkeThing. Drugo predavanje o vrlo aktualnoj temi organizacije održivih događanja vodila je Maja Bosanac, direktorica agencija Eventful, koja je predstavila novitete kako bi u budućnosti trebali izgledati eventi uz posebnu pažnju na okoliš.

Nakon neformalnog druženja sudionike je dočekala radionica iznenađenja u režiji domaće enoteke Sempervivum iz Velenika kod Poreča u vlasništvu Marka Fabića, koja proizvodi ni manje ni više nego 25 različitih vrsta rakija i likera, gin, morsku sol sa začinima te tailor made gravirane ambalaže za svaku prigodu. Sudionici su imali priliku degustirati brojne proizvode, a poseban interes su iskazali za njihov Gin Aldo'52 koji je prvi porečki nefiltrirani craft gin te dobitnik brončane medalje na međunarodnom natjecanju International World Spirit Competition (IWSC), jednom od najvećih svjetskih natjecanja u kvaliteti vina i destilata. 

Vjerujemo da su svi sudionici prvog Istra Wedding MeetUpa imali izvrsnu priliku za upoznavanje s novim trendovima, ciljevima razvoja proizvoda kao i za sklapanje novih prijateljstava i  poznanstava, te ujedno prihvatili regionalnu Turističku zajednicu kao velikog saveznika te pobornika koji će stajati iza wedding industrije i promišljeno razvijati ovaj ključni proizvod koji može idealno ublažiti sezonalnost turizma te ojačati pred i posezonu, a posljedično povećati prihode lokalne zajednice.

»» Ovdje možete pregledati prekrasne fotografije agencije Flick Factory s porečkog eventa

[15/10/2021]Prikaži