Priopćenja

Dodijeljeni novi certifikati Eco Domus

U Stanciji 1904 u Smoljancima kraj Svetvinčnta održana je edukacija za privatne iznajmljivače čiji objekti nose oznaku Upravnog odjela za turizam Istarske županije o održivom poslovanju ''Eco Domus''. Tom prigodom je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković dodijelila osam novih certifikata istarskim eko-prijateljskim smještajnim objektima koji su uspješno prošli postupak certifikacije pa Istra sada broji ukupno 54 objekta certificirana oznakom Eco Domus.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković: ''Odjelu je dugoročni cilj podizati svijest o odgovornom i održivom turizmu, kako bi i dalje nastavili razvijati i obogaćivati turističke proizvode i usluge, pri tom vodeći računa o našim posebnostima, istarskoj povijesti, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama, uz uključivanje lokalne zajednice i svih povezanih dionika. Tako i kroz program Eco Domus nastojimo unaprijediti privatni smještaj u našoj županiji te na taj način jačati ekonomsku isplativost, društvenu uravnoteženost i ekološku prihvatljivost. Dakle, važno nam je jačanje lokalne ekonomije, očuvanje i promocija lokalnih vrijednosti, običaja i tradicije te očuvanje okoliša i lokalne arhitekture''.

Program certificiranja eko prijateljskog smještaja Eco Domus pokrenuo je Upravni odjel za turizam 2017. godine s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma. U tu svrhu su izrađeni kriteriji za provedbu certificiranja, vizualni identitet i logotip projekta te su tijekom prošlih pet godina provedeni javni pozivi za uključenje u projekt.

Proteklih godina je program Eco Domus dobio brojna priznanja među kojima se ističe priznanje Hrvatske turističke zajednice u kategoriji Održivi razvoj turizma 2019. godine, uvrštenje na web platformu 'Destinet', odnosno Green Travel Map, svjetsku kartu globalnih certifikata održivog poslovanja u turizmu, te ovogodišnje uvrštenje u Green Destination - Top 100 Destination Sustainability Stories / Priče dobre prakse destinacija. Na taj način Istra kao destinacija postaje još više prepoznatljiva i vidljiva kao destinacija koja brine o održivom razvoju, a Istra se uz ostale svjetske destinacije promovira na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide.

Od pojedinačnih postignuća iznajmljivača uključenih u projekt Eco Domus vrijedi izdvojiti da je Stancija 1904 u 2013. godini osvojila nagradu EDEN - Europska destinacija izvrsnosti na temu Pristupačni turizam, dok je Europsko udruženje kuća za odmor EHHA - European Holiday Home Association nagradilo sljedeće iznajmljivače: Villa Vista - pobjednik u kategoriji Najbolje jedinstveno mjesto za odmor 2017. godine, Villa Milica - pobjednik u kategoriji Najboljeg smještaja za zeleni odmor 2018. godine, Villa Green Frame – pobjednik u kategoriji Najboljeg smještaja za kućne ljubimce 2018. i Villa Vlastelini Santo Spirito – pobjednik u kategoriji Najbolja kuća za obiteljski odmor 2021. godine.

Program Eco Domus namijenjen je malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani, isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada te koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje. Osnovne karakteristike smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada. Za uvrštenje u program Eco Domus potrebno je prijaviti se putem online prijavnice, a sve informacije dostupne su na web stranici www.istra-istria.hr/eco-domus.

U okviru edukacije za sve sudionike organiziran je obilazak i predstavljanje Stancije 1904 te je održano predavanje o provedbi, ostvarenim rezultatima i daljnjim koracima u okviru programa Eco Domus, nakon kojeg je uslijedila interaktivna radionica u kojoj su iznajmljivači razmijenili svoja iskustva i prijedloge za poboljšanje programa. Sudionicima se se posebno predstavili Jelena Šišinački iz Ville Mayan i Erika Forlani Cardin iz B&B-a Toca la Louna kao primjeri dobre prakse sa svojim iskustvima i idejama za unaprjeđenje u smjeru eco-friendly razvoja.

Novi objekti koji su dobili tabele Eco Domus:
VILA LIPA DRAGA, Kringa (Tinjan)
VILA MAYAN, Gornji Rabac
VILA VALHALLA, Barat Kanfanarski
VILA BLAŽENI MIROSLAV BULEŠIĆ, Žudetići (Vižinada)
VILA NONNI, Cerion (Višnjan)
NICOLE, Kanfanar
B&B TOCÀ LA LOUNA, Vodnjan
APARTMAN ANCORA, Umag

[05/12/2022]

Prikaži