Priopćenja

Istarske delicije za talijanske novinare

Prigodni program uz božićno druženje s predstavnicima talijanskih medija, koje tradiconalno organizira Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji, ove je godine pripremljen u suradnji s Turističkom zajednicom Istre. Božićnom druženju odazvalo se više od 50 talijanskih novinara specijaliziranih za turizam, B2B i gastronomiju, influenceri te blogeri koji su imali priliku pripremati tradicionalna blagdanska hrvatska jela s naglaskom na istarsku regiju. Susret je održan u Milanu 6. prosinca, u prostorijama škole za kuhanje medijske kuće Conde Nast u čijem su sastavu magazini Conde Nast Traveler, Vanity Fair, Vogue, GQ i La cucina Italiana.

„Velik broj talijanskih novinara, blogera i influencera koji su prisustvovali tradicionalnom božićnom druženju potvrđuje odličnu tržišnu poziciju naše zemlje na tržištu Italije. Apsolutno smo pogodili i s pripremljenim programom koji je uključivao eno-gastronomsku prezentaciju jer je upravo gastronomija jedan od proizvoda na koji Talijani, kao veliki gurmani, itekako obraćaju pažnju. Tu su i brojni adventski programi koji će tijekom prosinca u hrvatske destinacije privlačiti talijanske goste, a nastavak dobrih trendova očekujemo i tijekom iduće godine“, izjavila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu, nadodavši kako je prezentaciji prisustvovao i bivši biciklist te poznato TV lice i influencer Ignazio Moser.

„Raduje nas prisustvo Istre u ovo predblagdansko vrijeme u prijestolnici mode, dizajna, svjetskih luksuznih brendova. Europska je to metropola, drugi najveći grad u Italiji, njen financijski centar, najbogatiji grad i zato je to bila izuzetna prilika za nas da se predstavimo milanskoj publici kroz našu kuhinju. Zahvaljujući inicijativi milanskog Predstavništva HTZ-a priredili smo sjajan božićni cooking show koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, a kako je poznato da se okusi dugo urežu u memoriju, vjerujem da će to biti triger koji će potaknuti uvažene goste prisutne na svečanosti da posjete Istru već tijekom predstojećih blagdanskih svečanosti s obzirom na bogatstvo hotelske ponude te velik broj živopisnih i bajkovitih božićnih sajmova diljem Istre“, poručio je Marko Marković iz Turističke zajednice Istre koja je vjernom gostu Domenicu Carulliju pripremila i poklon bon za vikend u Istri kao zahvalu za više od 20 godina ljetovanja u Istri.

Gastronomsku prezentaciju vodio je chef Goran Parapatić iz poznate konobe Nono iz Umaga, a na meniju je, između ostalog, bio carpaccio i tagliata od boškarina, pljukanci s boškarinom, fuži sa škarpinom. Uz pršut OPG-a Jelenić iz Žminja, uzvanicu su imali priliku kušati i prestižno ekstra djevičansko maslinovo ulje Mate te vina poznate vinarije Degrassi iz Savudrije.

U Hrvatskoj je inače, prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu godine ostvareno više od 920 tisuća dolazaka i 4.1 milijun noćenja s tržišta Italije što u odnosu na lani predstavlja rast od 112 posto u dolascima i 86 posto u noćenjima. Najviše noćenja ostvareno je u Istri, 1,7 milijuna uz gotovo 360 tisuća dolazaka, a gledano prema destinacijama u Rovinju, Medulinu, Novalji i Poreču.

[06/12/2022]

Prikaži