Priopćenja

Novi turistički proizvod Istra Snorkeling

Uključeno je 17 primorskih destinacija u kojima su otkrivene posebne lokacije za snorkanje čime je kreiran atraktivan turistički proizvod koji nudi istraživanje Jadrana na nov način

Turistička zajednica Istarske županije i primorske lokalne turističke zajednice naše regije implementirale su novi turistički proizvod koji će razveseliti sve ljubitelje morskog plavetnila jer od sada mogu otkrivati tajanstveni istarski podvodni svijet te pristupiti najsugestivnijim lokacijama i uživati u njihovoj ljepoti na nov način.

Radi se o 17 istarskih destinacija koje su pristupile projektu. Njihova obala i prateće mikrolokacije protekle dvije godine pomno su istražene i sondirane, a zabilježene su i njihove geomorfološke karakteristike, dubine, flora i fauna, da bi na kraju bile odabrane one najživopisnije i pogodne za snorklanje*.

* Istraživanje podmorja i promatranje podvodnog svijeta; iznimno uzbudljiv i lagan sport na moru prikladan za gotovo sve dobne skupine što ga čini idealnom ljetnom obiteljskom zabavom. Obzirom da ljudske oči nisu prilagođene za gledanje i disanje ispod razine mora, maska i disalica obavezni su dodaci za ugodno i veselo snorklanje.

Istarski poluotok ima izuzetno bogato podmorje te je razvoj ovog vida ponude vrlo izgledan, uvjereni su u sustavu turističkih zajednica.

Od pamtivijeka je more poveznica naroda i kultura. Prvi trgovački putovi na Sredozemlju prolazili su upravo uz istarsku obalu koja je najdublje usječena u europski kontinent. Morem su se otkrivale nove civilizacije, upoznavale egzotične robe i začini, ali i razmjenjivale priče i vjerovanja. More nas oduvijek hrani, mnogima je posao, ali i nepresušno vrelo inspiracije za umjetnike, pjesnike i istraživače.

Poznato je da je obala Istre, uključujući otočiće i hridi, duga preko 500 km. Na zapadnoj strani poluotoka more je nešto pliće, a obala razvedenija, dok je na istočnoj dublje s obalom koju krase visoke klisure i neobični krajobrazi zadivljujuće ljepote. Sjeverni Jadran manje je slan od ostatka Jadranskog mora poradi dotoka slatke vode mnogih alpskih rijeka i rijeke Po. Prosječna temperatura mora zimi je 11˚C pa sezona kupanja počinje vrlo rano, a mnogi stanovnici ne prestaju se kupati tijekom cijele godine. Ljeti temperatura plićaka može doseći i preko 26°C, no uvijek se na nekom žalu može pronaći hladnije more, ovisno o dubini ili postojanju podzemnog slatkovodnog pritoka. Također, upravo je sjeverni Jadran zbog raznih specifičnih utjecaja najproduktivnije područje u cijelome Sredozemnom moru.

Sve su to premise temeljem kojih se sustav turističkih zajednica Istre opredijelio za pokretanje novog projekta.

Začetnica projekta, koje je aktivno sudjelovala u njegovoj implementaciji, Barbara Unković, vlasnica je obrta Underwater afair iz Pule i veliki zaljubljenik u more te strastveni ronilac već više od 30 godina. Nakon što je sondirala lokacije u istarskim destinacijama te predložila ona najzanimljivije, Unković je nacrtala karte podmorja i osmislila tekstove za sve lokacije opisujući i brojne zanimljivosti, povijesne činjenice, legende, informacije o eko sustavu i životinjskom svijetu. U pronalasku lokacija sudjelovali su razni profesionalci, podvodni ribolovci i ronioci, dok u prikupljanju informacija i obradi lokacije svoj doprinos dali su stručnjaci, čuvari znanja iz lokalnih muzeja, raznih znanstvenih i javnih institucija.

Kako bi svima dočarali ljepotu podmorja te privukli zainteresirane do ovog vrijednog sadržaja bilo je potrebno snimiti podmorje, a tek kad se pregledaju fotografije postaje nam jasno koliko je naše podmorje veličanstveno, raskošno i bajkovito. Za njih je zaslužan profesionalni fotograf Anton Unković, također angažiran u implementaciji projekta.

U duhu destinacijskog pristupa brendiranja atrakcija, Turistička zajednica Istarske županije angažirala je dizajnerski studio Tumpić/Prenc iz Rovinja za kreiranje vizualnog identiteta proizvoda Istra Snorkeling koji je novi proizvod razigrano predstavio kroz plavetnilo Jadrana i disalicu kao zaštitni znak ove podvodne aktivnosti. Posebno su za svaku snorkeling lokaciju osmišljene informativne table koje detaljno prezentiraju sadržaj na svakoj od lokacija. Atraktivne table postavljene su na nosačima koji podsjećaju na disalicu za snorklanje, a za njihovu je izradu zaslužna tvrtka Sinam iz Tinjana. U drugoj fazi projekta u planu je izrada brošure Istra Snorkeling sa svim uključenim destinacijama i osnovnim informacija, po uzoru na popularnu mapu Istra Culture.

U sklopu službenog portala, Turistička zajednica Istarske županije kreirala je i poseban, specijalizirani portal www.istra.com/snorkeling koji sadrži detaljne informacije o snorkelingu, pravilima ponašanja i mjerama opreza, kao i detaljne opise svih lokacija koje prate fascinantne podvodne fotografije.

Do mrežne stranice vrlo je lako pristupiti i sa same lokacije jer se na opisnim tablama nalazi QR kod kojeg je dovoljno skenirati pametnim telefonom, a otvara preglednik s detaljnim prikazom snorkeling lokacije na kojoj se nalazite.


Cjelokupan projekt ima jednu širu dimenziju

Ovim projektom potiče se inkluzivan i pristupačan turizam jer snorkeling, u većini slučajeva, mogu prakticirati i osobe s umanjenim fizičkim sposobnostima, stoga su i informativne table kreirane i prilagođene i za ranjive skupine, odnosno za osobe s posebnim potrebama koje koriste invalidska kolica.

Uz navedeno, tko prakticira snorkeling može usvojiti održive prakse koje se preporučuju putem specijalizirane web stranice, a sve kako bi se smanjio svoj utjecaj na okoliš te zaštitilo podmorje. To uključuje promicanje odgovornog ponašanja pri snorklanju, provođenje smjernica za zaštitu osjetljivih ekosustava i poštivanje propisa. Integriranjem održivih praksi u operacije snorkelinga, turizam može koegzistirati s naporima za očuvanje i smanjiti negativne utjecaje na morske ekosustave.

Razvoj Snorkeling proizvoda može dovesti i do ekonomske koristi za lokalno gospodarstvo na način da se stvore nove prilike za zapošljavanje, npr. lokalnih vodiča koji mogu pružati usluge obilaska uz istovremeno poticanje zaštite morskog okoliša, a ujedno se potiče kupnja opreme u lokalnim prodajnim punktovima.

„Razvoj Snorkeling proizvoda ima sve konotacije održivog turizma. Pored jačanje ekološke svijesti i to na zabavan način, putem „edutainmenta“, korisnicima, bilo da se radi o turistima ili stanovnicima Istre, omogućuje da iz prve ruke dožive ljepotu i raznolikost morskog ekosustava. Svjedočeći podvodnom svijetu i njegovoj krhkoj prirodi, turisti razvijaju dublje razumijevanje za morski život i potrebu za njegovom zaštitom. Ova povećana ekološka svijest može dovesti do većeg osjećaja odgovornosti i podrške naporima za očuvanje. Pored toga, Snorkelingom se potiče edukacija i istraživanje. Omogućava se turistima da saznaju i nauče više o morskom životu, ekosustavima i pitanjima očuvanja. Putem vođenih obilazaka ili programa tumačenja posjetitelji mogu steći znanja o važnosti održivih praksi i prijetnjama s kojima se suočava morski okoliš. Aktivnosti snorkelinga također pružaju priliku istraživačima za proučavanje morskih ekosustava, praćenje bioraznolikosti i prikupljanje vrijednih podataka u svrhu očuvanja.“, izjavio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Naše je more prekrasan resurs kojeg trebamo bolje upoznati i čuvati, jer zdravo more čini i nas zdravima. Ove predivne snorkeling lokacije su oduvijek tu i vrijeme je da našu pažnju usmjerimo na osvješćivanje njihove krhke ljepote i prijetnji kako bi ustrajali na njihovom održivom očuvanju i vrednovanju.

Kad se jednom udubite u promatranje morskog svijeta ono može biti višesatna zabava i odmak od svakodnevice te pravi odmor za dušu. Uostalom, mnogi se i boje mora jer ne znaju što je tamo, a ovako će moći vidjeti na karti kako izgleda dno, tko tamo živi, a podvodne fotografije s lokacije otkrit će tek djeličak čarolije kojeg skriva svijet upravo tog podmorja.

I na kraju, nemojmo zaboraviti da je more jedini put koji oduvijek povezuje čitav svijet.

Čuvajući ovaj vrijedni resurs možemo osigurali da i naše buduće generacije mogu uživati u onome što imamo danas.


»» Ovdje možete preuzeti fotografije projekta Istra Snorkeling
»» www.istra.com/snorkeling

Prikaži