Priopćenja

Ciklus edukativnih radionica za ugostitelje i kuhare

Vrhunski hrvatski chefovi dolaze u Istru i uskoro imate priliku učiti od najboljih u zemlji: neka od potvrđenih imena su David Skoko, Maša Salopek, Priska Thuring, Matija Bogdan…

Agencija za ruralni razvoj Istre - AZRRI osmu godinu zaredom održava cikluse edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu. Radionice se održavaju od sredine listopada i tijekom studenog.

Jeste li znali da se u Istri uzgaja najskuplji začin na svijetu?
Prvu radionicu vodit će cijenjena chefica Priska Thuring u sklopu koje će polaznici krenuti i na terensku nastavu - u berbu šafrana, koja se obično odvija sredinom listopada. A za samo jedan gram začina treba i do 200 cvjetova kojima ručno vadite tučak što traje satima pa i danima.

Učite od najboljih!
Zdravko Tomšić, doajen hrvatskog ugostiteljstva održat će čak dvije radionice: jednu o istarskim sirevima i druguposvećenu tartaru i drugim tipovima kosanog mesa. Maša Salopek, trenutna pastry chefica u Cap Aureu, a još poznatija po svom višegodišnjem angažmanu u Hiši Franko, slovenskom restoranu nedavno ovjenčanom s tri Michelinove zvjezdice otvorit će polaznicima novi svijet jesenskog lisnatog povrća i pokazati da uz malo mašte i znanja ove divne namirnice nisu rezervirane samo za naizgled dosadna svakodnevna jela. Davida Skoku ne treba mnogo predstavljati jer sam spomen njegovog imena već uz sebe nosi kredibilitet. Skoko je dugogodišnji suradnik AZRRI-ja, a ovog puta reći će ono neizrečeno o plavoj ribi o kojoj smo mislili da možda znamo sve!

Mario Mihelj uvest će vas u svijet kreativne kuhinje, a o slastičarstvu će predavati Robert Perić koji će objasniti kultne istarske slastice na moderniji način i deserte u čašama. Annamaria Kolić je diplomirala vinarstvo u Poreču, a kasnije nadogradila svoje znanje na čuvenom Culinary Institute of America. a o temeljima istarske gastronomije govorit će na svojoj radionici na engleskom jeziku kako bi bila dostupna za domaće i strane polaznike iz ugostiteljstva. Vana Babić, nekadašnja dugogodišnja urednica portala Dobra hrana, održat će radionicu posvećenu promociji i virtualnom svijetu gastronomije gdje će polaznici dobiti alate kako poraditi na vidljivosti i ispričati vlastitu autentičnu priču, izraditi tekstualni i fotografski sadržaj koji će biti konkurentan i prepoznatljiv na tržištu.

Detaljan raspored, predavače, cijene te sve novosti možete pronaći na stranicama Edukacijskog gastronomskog centra:
azrri.hr/hr/edukacija/radionice
Facebook.com/AZRRIagencijazaruralnirazvojistre
Instagram.com/azrri_keyq

Svi zainteresirani kuhari mogu se prijaviti putem jednostavnog online obrasca navedenog uz svaku radionicu.

Edukacije se realiziraju uz partnere projekta: Istarsku županiju, Turističku zajednicu Istre i Obrtničku komoru Istre koji istarskim ugostiteljima sufinanciraju edukativne radionice s 50% iznosa.

Opširnije o Agenciji za ruralni razvoj
AZRRI je ovog ljeta proslavio 20. rođendan i nametnuo se kao lider promjena na području poljoprivrede i gastronomije te njihovom povezivanju kako u Istri tako i Hrvatskoj. Samo jedan od brojnih projekata na kojima rade je gastronomska valorizacija mesa od boškarina i revitalizacija ove autohtone pasmine istarskog goveda koja je bila pred izumiranjem, no njihovim snagama budućnost je svjetla. To je samo jedan od primjera o nedjeljivoj i neraskidivoj vezi između poljoprivrede i gastronomije. Konstantno promišljanje o nadogradnji provjereno dobrih koncepata polučili su zanimljivim promjenama.

[02/10/2023]

Prikaži