Priopćenja

Prezentacija vodiča Flos Olei 2024.

Povodom uspjeha istarskih maslinara u svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei, Turistička zajednica istarske županije organizira svečanu prezentaciju i podjelu vodiča:
Meneghetti Wine Hotel & Winery
Bale-Valle, 26. travnja 2024.

»» Press mapa Flos Olei 2024. [pdf]
»» Press mapa Flos Olei 2024. [word]

U petnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, poznatom kao biblija za ekstra djevičanska ulja svijeta, Istra je ponovo dostigla vrh i najbolja je na svijetu po broju uključenih maslinara. Tradicionalno, uvršten je pozamašan broj maslinovih ulja, točnije 71 iz Hrvatske od kojih 69 iz Istre (13 više nego prošle godine kada ih je bilo 56), što je od posebne važnosti budući da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta - 56 maslinarskih nacija s 5 kontinenta. Druga je Puglia s 55 maslinovih ulja, treća Toscana s 51.

Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto. Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.

Hall of Fame
U Flos Oleiu posebno se ističu dvije TOP klase: Hall of Fame uključuje popis tvrtki koje su dosegle takvu razinu izvrsnosti da zaslužuju priznanje za karijeru i to uz najvišu ocjenu 100/100. U izdanju za 2024. riječ je o ukupno devet imanja - među kojima se po prvi puta u povijesti našlo i jedno iz Hrvatske - Uljara Mate Aleksandre Vekić iz Savudrije (te tri španjolska i pet talijanska). 

The Best
Još jedna TOP kategorija je The Best koja donosi popis imanja, ove godine njih 17, kojima se dodjeljuju nagrade za kvalitetu u različitim kategorijama. Dodjela nagrade ne ovisi toliko o organoleptičkim vrijednostima predstavljenih maslinovih ulja, koliko o kvalitativnoj postojanosti svakog proizvođača tijekom godina i o dodanoj vrijednosti koju donosi području na kojem se nalazi. Poznato je da, nakon nekoliko mjeseci trajanja, ekstra djevičanskom maslinovom ulju postupno počinju opadati organoleptička svojstva pa se kroz ovu publikaciju ne žele striktno vezati priznanja uz podvige pojedinog ulja, već proizvođačima dodijeliti razne titule kao što su npr.: „Imanje godine“, „Imanje u nastajanju“, „Zelena tvrtka“, „Organska proizvodnja“, „Ekološka održivost“, „Uvoznik godine“, „Biološka proizvodnja“ i sl.[26/04/2024]

Prikaži