Priopćenja

Održana 20. Zlatna penkala Hrvatske turističke zajednice

Grand prix za reportažu online medija osvojile mađarske novinarke za tekst o Istri

U predivnom kulturno spomeničkom kompleksu Lazareti u Dubrovniku 9. svibnja održana je jubilarna 20. dodjela nagrada „Zlatna penkala“, koju je tradicionalno organizirala Hrvatska turistička zajednica, uz snažnu podršku TZ Dubrovačko-neretvanske županije i TZ grada Dubrovnika.

Riječ je o odlično prihvaćenoj dodjeli priznanja inozemnim urednicima, novinarima, travel blogerima i influencerima koji su u prošloj godini svojim pozitivnim i afirmativnim izvještavanjem uvelike doprinijeli promociji hrvatskog turizma u svijetu. 

Na svečanoj dodjeli sudjelovalo je 33 predstavnika medija iz 15 zemalja, a poseban je obol ovom događanju dalo i 14 VIP predstavnika medija koji su u posljednjih dvadesetak godina svojim angažmanom i radom uspješno promovirali Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju na globalnoj razini.

Najznačajnija nagrada Zlatne penkale je Grand prix koji je ove godine dodijeljen u šest kategorija:
• za najbolju radijsku reportažu: Adrian Chiles
• za najbolju reportažu online medija: Anna Gall i Eszter Nagy
• za najbolju reportažu tiskanog medija: Pirjo Houni-Lundberg i Marica Rosengård
• za najbolji travel blog: Marjolein Linstra i Danny van der Meijden
• za najbolju objavu na društvenim mrežama: Sohi Malih i Elisa Malih
• za najbolju televizijsku reportažu: Licia Colo' i Alessandro Antonino

Novinar Adrian Chiles iz Velike Britanije ovogodišnji je dobitnik Grand prixa za najbolju radijsku reportažu, i to o Murteru, a u čiji je fokus stavio kulturnu baštinu, gastronomiju i svoje osobne obiteljske priče s tog otoka. Jedna od njegovih reportaža s Murtera emitirana je u popularnoj radio emisiji BBC-ja 'Your Place or Mine with Shaun Keaveny'.

U kategoriji najboljeg internetskog članka, Grand prix su osvojile mađarske novinarke Anna Gall i Eszter Nagy. Njihov tekst o putovanju Istrom, odnosno idealnom spoju prirode i kulture, objavljen je na Indexu, jednom od najčitanijih mađarskih portala koji dnevno bilježi gotovo 5 milijuna pregleda.

Grand prix za najbolju reportažu tiskanog medija ove su godine dobile finska novinarka Pirjo Houni-Lundberg i švedska fotografkinja Marica Rosengård, za njihov članak „Očaravajuća ljepota Plitvičkih jezera“ koji je objavljen u renomiranom finskom Mondo Travel Magazinu. I ostali radovi spomenutih autorica već su ranije prepoznati kao iznimno uspješni, o čemu najbolje svjedoče njihova priznanja. Naime, Pirjo Houni-Lundberg je 2016. bila nominirana za Novinarku godine u Finskoj, dok je Maricu Rosengård Udruga švedskih fotografa imenovala najboljom fotografkinjom 2019. godine.

Za najbolji travel blog, nagrada Grand prix ove godine odlazi u Nizozemsku, a primili su ju Marjolein Linstra i Danny van der Meijden koji su na svojim platformama opisali prednosti i čari različitih regija Hrvatske, kao i vlastita iskustva stečena u brojnim krajevima naše zemlje.

Nagradu Grand prix osvojili su i Sohi Malih i Elisa Malih iz Njemačke, i to za najbolju objavu na društvenim mrežama. Riječ je o content kreatorima koji kroz praćenje hrvatske turističke ponude privlače pozornost svojih pratitelja, ali i medija koji su nerijetko preuzimali njihove objave o hrvatskom turizmu.

Licia Colo' i Alessandro Antonino iz Italije, primili su Grand prix za najbolju televizijsku reportažu, tj. za uradak o Plitvičkim jezerima emitiran na talijanskom TV kanalu LA7, jednom od najgledanijih programa u toj državi. Colo' je jedna od najpoznatijih talijanskih novinarki čiji portfelj krase mnoge nagrade, a trenutno je posvećena emisiji Eden-Pianeta da salvare koja se bavi ekološkim putopisima.

Dodjela nagrade Zlatna penkala prilika je za valorizaciju vrijednost rada inozemnih autora koji svojim talentom, kreativnošću i znanjem nemjerljivo doprinose gradnji pozitivnog imidža hrvatskog turizma na međunarodnoj turističkoj sceni. Tijekom dosadašnjih 20 godina Zlatne penkale više od 500 inozemnih predstavnika medija dobilo je priznanja, nagrade i Grand prix.

Uz direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića i kolege iz predstavništava HTZ-a, svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su i Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta, Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika, Ivo Klaić ispred Dubrovačko-neretvanske županije, Miroslav Drašković, direktor TZ grada Dubrovnika, Julijo Srgota, direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije, kao i brojni uzvanici iz turističkog sektora.

[13/05/2024]

Prikaži