Priopćenja

Održana 7. sjednica Skupštine HTZ-a

U Zagrebu je 2. svibnja održana 7. sjednica Skupštine Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi usvojili Godišnje izvješće o izvršenju programa rada HTZ-a za 2023. godinu, kao i prateća financijska izvješća prema kojima je HTZ u prošloj godini ostvario ukupni prihod, koji uključuje i sredstava iz posebnih fondova, u iznosu od 47.855.541 eura. Navedeno predstavlja realizaciju od 100,1% u odnosu na planirane prihode, a navedene dokumente ranije su usvojili i članovi Turističkog vijeća HTZ-a na 32. sjednici održanoj početkom travnja. Sjednicom je predsjedao državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

„Prošla je godina obilježena visokom razinom želje za putovanjima na ključnim emitivnim tržištima i značajnim porastom potražnje u odnosu na prethodne godine koje je obilježila pojava pandemije, a kasnije i tržišni oporavak. Međutim, svi turistički akteri su se na globalnoj razini susreli i sa određenim izazovima uslijed pojave visokih stopa inflacije i relativnog smanjenja kupovne moći stanovnika, što je zasigurno u određenoj mjeri utjecalo i na donošenje odluka o putovanjima. Naša je zemlja i u takvim okolnostima ostvarila odlične rezultate te se zahvaljujem članovima Skupštine što su prepoznali rad i djelovanje Hrvatske turističke zajednice koja je značajno doprinijela zadržavanju konkurentne pozicije naše zemlje“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako dosadašnji rezultati turističkog prometa, kao i najave za glavni dio sezone sugeriraju kako je pred hrvatskim turizmom još jedna uspješna turistička godina.

Članovi Skupštine HTZ-a usvojili su i Izvješće o radu Turističkog vijeća HTZ-a za 2023. godinu.

Osim toga, objavljena je informacija da je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno preko 2,3 milijun dolazaka i 6,3 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Pritom su najviše noćenja ostvarili domaći gosti te gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BiH, Italije i UK-a. Gledano prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Rovinju, Poreču te Zadru.

[03/05/2024]

Prikaži