Priopćenja

Izniman interes mladih za zapošljavanjem u kampovima

Opuštena atmosfera, boravak na otvorenom i primamljivi radni uvjeti – definitivno su elementi koji su pridobili mlade, a veliki odaziv i iskazani interes za zapošljavanjem upravo u tom segmentu potvrda su istog. Dani otvorenih vrata održani su u kampu Polari, 14. svibnja 2024. godine, gdje su se okupili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića (Rovinj) i studenti Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković (Pula).

Ove godine Dani otvorenih vrata održani su i na Kvarneru, a osim Dana otvorenih vrata, projekt je obuhvatio i gostujuća predavanja na šest nacionalnih visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova te organizaciju radionica i razgovora s potencijalnim poslodavcima kao i uvid u najnovije razvojne trendove u kampingu kroz sudjelovanje selekcije od 100-njak učenika i studenata iz turističko-ugostiteljskih škola.

U sklopu projekta osmišljena je i jedinstvena online platforma „Razvoj karijera u kampingu – sve što trebate znati“, koja omogućava detaljan uvid u bogatu bazu znanja vezanu uz kamping, poput statističkih izvještaja, opisa radnih mjesta, benchmarking izvještaja, uvida u organizacijsku strukturu, pravilnika i ostalog, a koja je kreirana s ciljem dobivanja svih informacija oko mogućnosti zapošljavanja u kampingu te kao baza znanja za pisanje seminarskih i diplomskih radova hrvatskih učenika i studenata.

Sve navedene aktivnosti okupile su preko 400 učenika i studenata iz cijele Hrvatske, a događajima su prisustvovali i njihovi profesori te nastavnici, kao i šira zainteresirana javnost.

Kamping udruženje Hrvatske svoje će snage i u budućnosti usmjeriti na nastavak i nadogradnju već započetih aktivnosti. Kao sektorska udruga, KUH svojim radom nastoji motivirati mlade generacije za radom u kampingu, a brojni primjeri dobre prakse i direktni susreti poslodavaca i učenika na terenu služe za kao idealan alat za privlačenje mlade radne snage. Naime, mladi još uvijek kamp percipiraju kao livadu i šator, te se pozitivno iznenade kada vide da je na terenu stanje potpuno drugačije te da su hrvatski kampovi jedni od najkvalitetnijih i najinovativnijih u Europi, i stoga nude zanimljive mogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja i napredovanja.

Projekt je realiziran u širokom partnerstvu, koji osim brojnih školskih institucija obuhvaća Maistru, Valamar, TZ Istarske županije, TZ grada Krka, Hrvatsku udrugu turizma i Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Sveobuhvatan projekt koji Kamping udruženje Hrvatske (KUH) provodi uz podršku Ministarstva turizma i sporta svojim je aktivnostima, od gostujućih predavanja sve do provedbe Dana otvorenih vrata kampa, okupio brojne studente i učenike s ciljem promocije zanimanja i zapošljavanja u turističkom sektoru, s naglaskom na kamping.

[22/05/2024]

Prikaži