Priopćenja

Električne bicikle u Motovunu

Turistička ponuda na području Općine Motovun od ove je sezone bogatija za javni sustav pametnih električnih brdskih bicikala, namijenjenih lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Motovuna.

Na lokaciji u podnožju Motovuna, na asfaltiranom parkiralištu preko puta ambulante, postavljena je nadstrešnica za sustav javnih bicikala sa stalcima za parkiranje i punjenje električnih bicikala. Na raspolaganju su četiri pametna električna brdska bicikla, opremljena najmodernijom tehnologijom i GPS praćenjem. Nextbike sustav javnih bicikala prvi je i najveći ovakav sustav u regiji, tako da će Općina Motovun kroz ovaj sustav postati dio mreže od 400 gradova u svijetu, u kojima se jedinstvenom registracijom mogu koristiti bicikli iz javnog sustava gdje god je on implementiran.

Motovun se odlučio za nabavu brdskih električnih bicikala zbog zahtjevnije konfiguracije terena. Gostima su na ovom području uz legendarnu Parenzanu na raspolaganju još tri MTB staze: 601 Veli Jože, 602 Voćni put i 603 Stara ferata. Isto tako, uz pomoć električnog motora, gosti se mogu vrlo lako i bez puno truda odvesti i do starogradske jezgre Motovuna, prije ili poslije obilaska prekrasnih krajolika sjeverozapadne Istre.

Korištenje sustava javnih bicikala je vrlo jednostavno. Potrebno je na mobilni uređaj instalirati besplatnu aplikaciju Nextbike pomoću koje se korisnik registrira, otključava i koristi bicikle po principu „pay as you go“ po cijeni od 1,33 € za 30 minuta. Po završetku korištenja, bicikli se vraćaju na stanice s koje su preuzeti te se bicikl zaključava, nakon čega aplikacija automatski izvršava obračun.

Ukupna vrijednost investicije Općine Motovun je 26.250 eura bez PDV-a, a od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je sufinancirano 40% vrijednosti projekta. Općina Motovun je sustav ustupila na upravljanje, društvu za komunalne djelatnosti Motovun park d.o.o.

[28/05/2024]


Izvor: IG Visit_Motovun

Prikaži