TZ Istarske županije: Marketing report 2025-02
Drugi broj marketinškog izvješća Turističke zajednice Istre donosi brojne priloge posvećene našoj regiji, objavljene od strane medijskih kuća na njemačkom govornom području.
Riječ je o, za Istru najvažnijim emitivnim tržištima, stoga je i njihov značaj relevantan s obzirom da se Poluotok dočarava kao atraktivna jesensko-zimska destinacija, što je od ključne važnosti za održivi turistički razvoj Istre.
Poznati njemački magazin Motorrad News je u studenom 2024. objavio živopisnu priču o psima tartufarima kroz bikersku prizmu. Autori su opisali motociklističko putovanje Istrom otkrivajući bogatstvo prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i gastronomskih delicija. Echo der Frau, njemački ženski tjedni časopis, u rujnu je objavio članak o idealnom vikendu u Rovinju, predstavljajući grad kao savršenu destinaciju za opuštanje i uživanje u autentičnom mediteranskom štihu.
Jesen tartufa u Istri: pravi užitak za gurmane i ljubitelje prirode, naslov je inspirativnog priloga objavljenog u magazinu Westdeutsche Zeitung, također lani u rujnu. U njemu se opisuje tradicija i značaj tartufa iz doline Mirne, posebno bijelog tartufa.
Njemački Westfälischer Anzeiger u listopadu je svoje retke posvetio povijesnim i prirodnim znamenitostima južne Istre, s posebnim fokusom na Pulu i obližnja područja, dok je Apotheken Umschau objavio članak o tradiciji i ljepotama jesenske Istre. Vrijedi naglasiti da magazin izlazi u nakladi od preko tri milijuna primjeraka, a da je vrijednost članka nevjerojatnih 300 tisuća eura.
Želimo vam ugodno čitanje!
Motorrad News
Trufflehunde / Psi tartufari
Popularni njemački mjesečnik Motorrad News objavio je članak autora Michaele i Uda Staleker, koji kroz priču o motociklističkom putovanju Istrom otkrivaju bogatstvo prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i gastronomskih delicija regije. Posebno ističu tartufe kao jednu od glavnih atrakcija, opisujući šume oko Buzeta i tradicionalne metode pronalaženja tartufa s posebno dresiranim psima. Putovanje vodi čitatelje kroz povijesne gradove poput Poreča, poznatog po Eufrazijevoj bazilici pod zaštitom UNESCO-a, te Rovinja, slikovitog gradića okruženog morem. Autori hvale bogatstvo morskih plodova iz Limskog kanala te ističu vrhunsku ponudu lokalnih vina i maslinovih ulja. Posebna pažnja posvećena je Puli i njenom rimskom amfiteatru te netaknutim plažama na rtu Kamenjak, savršenima za opuštanje i istraživanje. Tekst zaključuje da je Istra raj za motocikliste zahvaljujući svojim vijugavim cestama, predivnim pejzažima i bogatoj ponudi aktivnosti na otvorenom, uključujući zip-line preko Pazinske jame i istraživanje srednjovjekovnih utvrda poput one u Motovunu. Motorrad News je njemački mjesečni časopis posvećen motociklima i motociklističkoj kulturi. Čitateljima pruža najnovije informacije o motociklima, uključujući testove novih modela, tehničke savjete, putopise i sportske vijesti. Namijenjen je širokom spektru motociklista, a nastoji ponuditi sadržaj koji će zadovoljiti različite interese unutar motociklističke zajednice. Magazin se tiska u nakladi od 76.448 primjeraka, a vrijednost objavljenog članka iznosi 73.080 eura.
Falstaff Travel
Trüffelherbst in Istrien: Köstliches für Gourmets
Jesen s tartufima u Istri: ukusna hrana za gurmane
Austrijski portal Falstaff objavio je u rujnu članak novinarke Claudije Hilmbauer o sezoni tartufa u Istri koja privlači gurmane i ljubitelje hrane iz cijelog svijeta. Istru je opisala kao regiju koja je, osim što je poznata po ljetnom turizmu, postala pravi jesenski gastronomski hotspot zbog bijelog tartufa, rijetkog i izuzetno cijenjenog kulinarskog blaga. Članak vodi čitatelje u dolinu rijeke Mirne, gdje licencirani lovci na tartufe sa svojim psima pronalaze ovaj dragocjeni specijalitet koji se zatim poslužuje u vrhunskim restoranima diljem svijeta. Ističe kako posjetitelji Istre imaju priliku sudjelovati u lovu na tartufe kroz organizirane ture s lokalnim tartufarima, a doživljaj je često upotpunjen kušanjem tartufa u različitim oblicima, od kombinacija s čokoladom ili pivom pa do tradicionalnih jela. Portal Falstaff posebno preporučuje nekoliko restorana poznatih po specijalitetima s tartufima, među kojima su Zigante u Livadama, Stari podrum u Momjanu i Agroturizam Tončić u Oprtlju. Uz gastronomsku ponudu, istaknut je i šarm istarskog krajolika, vinograda i obiteljske tradicije koji regiju čine jedinstvenom destinacijom za sve ljubitelje vrhunske hrane i prirode.
Falstaff Travel je posvećen luksuznim putovanjima, gastronomiji i hotelijerstvu, koji čitateljima pruža inspiraciju za putovanja, predstavljajući najljepše destinacije, hotele, restorane i jedinstvene doživljaje diljem svijeta. Uz najnovije trendove, vijesti i savjete za putovanja, magazin redovito donosi i posebne vodiče i intervjue s istaknutim osobama iz svijeta putovanja i ugostiteljstva.
www.falstaff-travel.com/insider-tipp/trueffelherbst-in-istrien-koestliches-fuer-gourmets/
Echo der Frau
Mein perfektes wochenende in Rovinj
Moj savršeni vikend u Rovinju
Njemački tjednik Echo der Frau objavio je članak u rujnu o idealnom vikendu u Rovinju, u kojem se ovaj grad predstavlja kao savršena destinacija za opuštanje i uživanje u autentičnim mediteranskim doživljajima. Tekst donosi prijedloge za trodnevni boravak, počevši od šetnje uskim ulicama slikovite starogradske jezgre, smještene na poluotoku, sve do posjeta crkvi sv. Eufemije koja dominira gradom. Poseban naglasak stavljen je na rovinjsku gastronomsku ponudu, uključujući svježe morske plodove u restoranu Puntulina i tradicionalno jelo od mesa boškarina pripremljeno „u šugu", koje je opisano kao nezaobilazno iskustvo u konobi Kantinon. Preporučuje se i posjet lokalnoj tržnici gdje se mogu kušati istarske delicije. Uz istraživanje park šume Zlatni rt preporučuje se i uživanje u miru plaže Cuvi. Smještaj u centru starog grada, poput onog u vili Tre porte, opisan je kao idealna polazna točka za istraživanje Rovinja. Echo der Frau je njemački tjedni časopis namijenjen ženskoj publici koji se fokusira na aktualne vijesti i reportaže o poznatim osobama iz svijeta filma, televizije, glazbe i plemstva. Nudi i savjete o kuhanju, zdravlju i kućanstvu, a objavljuje se u nakladi od 120 tisuća primjeraka
Westdeutsche Zeitung
Trüffelherbst in Istrien: Ein Fest für Feinschmecker und Naturfans
Jesen tartufa u Istri: pravi užitak za gurmane i ljubitelje prirode
Claudia Kasemann priredila je također tekst koji govori o jesenskoj sezoni tartufa u Istri. U rujnu je za Westdeutsche Zeitung napisala članak koji predstavlja Istru kao pravi raj za gurmane i ljubitelje prirode. Opisuje tradiciju i značaj tartufa iz doline rijeke Mirne, posebno bijelog tartufa, koji se smatra jednim od najcjenjenijih na svijetu. Autorica prati licencirane tartufare i njihove pse u potrazi za ovim kulinarskim blagom. Osim tartufa, u članku preporučuje posjet konobama i restoranima poput konobe Stari podrum u Momjanu, poznate po vrhunskim jelima s tartufima, te ribljem restoranu Damir & Ornella u Novigradu, specijaliziranom za sirove morske delicije. Spominju se i vrhunska vina iz vinarija Kozlović i Veralda, kao i nagrađivano istarsko maslinovo ulje. Istra je opisana kao regija kontrasta, gdje se posjetitelji mogu diviti srednjovjekovnim gradićima poput Motovuna i uživati u zalascima sunca u Rovinju. Članak ističe spoj prirodnih ljepota, povijesti i autentične gastronomije, čime Istra privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.
Westdeutsche Zeitung (WZ) regionalni je njemački dnevni list koji izlazi od 1887. godine. Osim tiskanog izdanja, nudi i digitalne formate, uključujući e-novine dostupne putem mobilnih aplikacija. Svojim čitateljima pruža sveobuhvatan pregled aktualnih događanja, s posebnim naglaskom na lokalne teme. Izlazi u nakladi od 69.900 primjeraka, a vrijednost opisanog članka iznosi 70.425,60 eura.
Njemačka: Westfälischer Anzeiger
Amphitheater und Riesen aus Stahl
Amfiteatar i divovi od čelika
Westfälischer Anzeiger objavio je u listopadu članak autora Franka Zöllnera koji ističe povijesne i prirodne znamenitosti južne Istre, s posebnim naglaskom na grad Pulu i obližnja područja. Tekst detaljno opisuje pulsku Arenu, jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu. Uz Pulu, spominju se i atrakcije kao što su rt Kamenjak i otočje Brijuni. Istra je predstavljena kao destinacija koja nudi spoj kulturnog i prirodnog bogatstva, od drevnih rimskih ostataka do adrenalinskih aktivnosti poput skakanja s litica i kajakarenja.
Westfälischer Anzeiger je njemački regionalni dnevni list koji se prvenstveno distribuira na području Sjeverne Rajne-Vestfalije. Osim svakodnevnog informiranja o lokalnim i nacionalnim temama, Westfälischer Anzeiger nudi i tematske priloge, poput rubrika posvećenih putovanjima, zdravlju, tehnologiji i životnom stilu. Njihova sekcija „Reisezeit" donosi inspirativne priče i praktične savjete za putovanja, uključujući manje poznate destinacije i detaljne opise turističkih atrakcija.
Trend
Im Namen der Trüffel / U ime tartufa
Novinar Hans Mahra za austrijski je Trend za listopad napisao reportažu koja slavi jesensku Istru kao raj za ljubitelje tartufa i vrhunske gastronomije. Tekst se osvrće na povijest tartufarskog uspjeha obitelji Zigante, koja je postavila Istru na svjetsku kartu zahvaljujući otkriću najvećeg bijelog tartufa od 1,31 kilograma prije 25 godina. Naglašavajući transformaciju regije u globalno priznatu destinaciju za gurmane, gdje posjetitelji mogu uživati u širokoj paleti proizvoda s tartufima, od tartuf-paste do tartuf-čokolade, autor hvali i bogatu ponudu istarske kuhinje, s preporukama za novigradski restoran Damir & Ornella, poznat po svježim morskim delicijama pripremljenim uz maslinovo ulje i sol, te konobu Stari podrum u Momjanu, koja nudi mesna jela uz svjetski nagrađivana vina iz vinarije Veralda. Poseban naglasak stavljen je i na rovinjski restoran Puntulinu, smješten na terasama s pogledom na more, a tu su i preporuke za posjet povijesnim gradićima poput Motovuna i Buzeta, kao i prirodnim ljepotama Istre, od Zlatnog rta u Rovinju do plaža na rtu Kamenjak.
Magazin Trend osnovan je 1969. godine od strane novinara Oscara Bronnera kao prvo neovisno poslovno glasilo u Austriji. Od 2016. godine izlazi tjedno, pružajući detaljne analize i izvještaje o austrijskoj i međunarodnoj ekonomiji te politici. Poznat je po rang-listama poput "Top 500 poduzeća" i "Najbogatiji Austrijanci". Tiska se u nakladi od 41.637 primjeraka, a vrijednost objavljenog članka iznosi 16.510 eura.
Travel4News
Herbst in Istrien: Was Sie über die weiße Trüffel wissen müssen
Jesen u Istri: što trebate znati o bijelom tartufu
Austrijski portal Travel4News u rujnu je objavio članak novinarke Elisabeth Kapral o lovu na tartufe koji poluotok u jesen pretvara u pravu gastronomsku destinaciju. U središtu priče su ponovno bijeli tartufi, a tekst opisuje i Motovun smješten iznad doline, gdje licencirani tartufari uz pomoć posebno dresiranih pasa tragaju za ovim dragocjenim gljivama u gustim hrastovim šumama. Osim gastronomskog iskustva, reportaža naglašava i brojne manifestacije koje se održavaju diljem Istre, uključujući Dane Zigante tartufa u Livadama, sajmove tartufa u Buzetu te tradicionalne proslave poput Bele nedeje u Sovinjaku. Posjetiteljima se nudi i mogućnost sudjelovanja u organiziranim turama lova na tartufe, gdje mogu uživati u kušanju raznih domaćih proizvoda poput sira, meda i piva od tartufa. U članku su preporučeni restorani i konobe koji nude jela inspirirana tartufima, primjerice Zigante, Stari podrum i Agroturizam Tončić, kao i boutique hoteli kao što su San Canzian i Blu Mare. Travel4News je inače specijaliziran za vijesti iz svijeta putovanja, što uključuje recenzije hotela i gastronomskih destinacija te savjete za luksuzne i nezaboravne doživljaje diljem svijeta.
www.travel4news.at/221465/trueffel-aus-istrien-was-sie-ueber-diesen-kulinarischen-schatz-wissen-muessen/
Influenceri: Katja Burkard
Lov na tartufe
Njemačka novinarka i TV voditeljica Katja Burkard tijekom listopada prošle godine posjetila je Istru i okušala se u lovu na tartufe kod obitelji Zigante. Sve je ovjekovječila videom i objavila ga na svom instagramskom profilu gdje je prati 220 tisuća fanova.
Influenceri: Antje Katrin Schaniel
Grožnjan i rt Kamenjak
Švicarska novinarka Antje Katrin Schaniel objavila je na svom profilu na Instagramu video s putovanja po Istri. Antje Katrin je posjetila Grožnjan i rt Kamenjak te je o svom zanimljivom putu tijekom listopada informirala svojih 175 tisuća pratitelja na profilu. Inače, Antje Katrin Schaniel je 2022. godine osvojila nagradu Zlatna penkala, koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica, kao jedna od najboljih stranih novinarki koje su pisale o Hrvatskoj.
Apotheken Umschau
Motovun i lov na tartufe
Poznati njemački magazin Apotheken Umschau objavio je članak autorice Silke Feltes o tradiciji i ljepotama jesenske Istre, s posebnim naglaskom na potragu za tartufima u dolini Mirne. Tekst prati Mira Kotigu, iskusnog tragača za tartufima, koji uz pomoć svojih pasa pronalazi ovaj specijalitet u šumama oko Motovuna. Feltes opisuje tradiciju prenošenja znanja o traženju tartufa kroz generacije, što ovu aktivnost čini duboko ukorijenjenom u kulturnu baštinu Istre. Osim tartufa, reportaža ističe i druge aspekte Istre, poput slikovitog Motovuna, povijesnog Rovinja i prirodnih ljepota duž biciklističke staze Parenzane. Spominju se i lokalni festivali posvećeni tartufima kao što su „Zigante Truffle Days“ u Livadama i „Festival terana i tartufa“ koji privlače posjetitelje željne autentičnih istarskih okusa. Članak završava preporukama za aktivnosti poput planinarenja i bicikliranja u prirodi, uživanja u lokalnim vinima i kušanju tradicionalnih istarskih specijaliteta.
Magazin izlazi u nakladi od preko tri milijuna primjeraka, a vrijednost objavljenog članka je nevjerojatnih 300 tisuća eura (vrijednost jedne stranice u magazinu iznosi 99.800 eura!). Apotheken Umschau je njemački zdravstveni magazin koji se od 1956. godine besplatno distribuira u ljekarnama diljem Njemačke. Izdaje ga Wort & Bild Verlag, a ciljna publika su stariji od 40 godina. Objavljuje se dvaput mjesečno, a čitateljima pruža temeljite, korisne i razumljive informacije o raznim medicinskim temama, s naglaskom na poboljšanje kvalitete života i životne radosti.
[21/01/2025]