Istarska graditeljska baština venecijanskog razdoblja

Palača Soardo-Bembo

Veličanstvena palača Soardo-Bembo u Balama ima monumentalno gotičko-renesansno pročelje nastalo u 16. stoljeću.

Bale je gradić udaljen nekoliko kilometara od mora, smješten na brežuljku koji se izdiže iz široke ravnice. Gusto gradsko tkivo koncentričnih i radijalnih ulica stiješnjeno je unutar zidina i kula nekadašnjeg obrambenog sustava. Iznad gradskih vrata i između dvije kule obrambenih zidina, sagrađena je palača obitelji Soardo, koju kasnije preuzima obitelj Bembo, po kojima palača i dobiva ime, Soardo-Bembo.

Palača Soardo-Bembo najznačajnija je građevina Bala, a pozornost prolaznika plijeni ljepotom svoje gotičko-renesansne fasade koja je nedavno obnovljena. Monumentalno pročelje otvoreno je prema zapadu s dvije široke kvadrifore, četiri prozora odvojena stupićima, a sa strana su jednostavniji gotički prozori. Zatvorena zidna masa, jednostavnost i odsutnost klesanih detalja navodili su stručnjake na zaključak da je pročelje nastalo u 14. stoljeću, međutim, građen je na samom početku 16. stoljeća. Tijekom stoljeća palača je mijenjala namjenu i vlasnike, a najstariji grb pripada porodici Nadal, koja je palačom upravljala od 1400. do 1470. U 15. stoljeću promijenjena mu je namjena; od utvrđene građevine s obrambenom funkcijom postaje velebni stambeni objekt. U idućem stoljeću vlasništvo nad kaštelom preuzima obitelj Bembo koja u njemu organizira brojna društvena događanja.

Vanjština palače Soardo-Bembo nedavno je restaurirana, pri čemu su otvoreni izvorni prozori na bočnim kulama koji su bili zazidani, a danas su u palači uređeni prostori Zajednice Talijana.

Castel 1, HR-52211 Bale-Valle
T: +385 (0)52 824 184

Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Palača Soardo-Bembo
Prikaži