Highlights Buje

Sport

Područje Bujštine po svom osobitom geomorfološkom položaju predstavlja idealan prostor za bavljenje najrazličitijim sportskim aktivnostima, bilo spontano u ovoj dobrim dijelom netaknutoj prirodi ili uključujući se u postojeće lokalne sportske strukture.

U periodu od jeseni do kasnog proljeća, pojedinačno ili u organiziranim skupinama, do izražaja dolazi cestovni biciklizam, naročito na manje prometnim drugorazrednim prometnicama. Za ljubitelje brdskog biciklizma na raspolaganju su obilježene staze za koje je izdan vrlo precizan vodič. Na taj način moguće je sa sigurnošću krenuti preko brežuljaka i dolina u otkrivanje predivnih krajolika i panorame koja se otvara u širokom luku sve do mora.

Na Gornjoj Bujštini, na Momjanštini, ljubitelji konja mogu isprobati uzbuđenje jahanja duž već uhodanih staza uz pomoć iskusnih pratilaca.

Vrlo je raznovrsna mreža pješačkih staza za izlete i pješačenja ukupne dužine 130 km. Najduže pješačke rute duge su između 30 i 40 kilometara, no uz mogućnost biranja i onih mnogo kraćih, u dužini od 4 do 5 kilometara. Pješačke rute su obilježene pa su dobra prilika za upoznavanje najzanimljivijih i najljepših pojava cijeloga područja kao što su jedinstvena ždrijela karakterističnog bujskog krasa ili drevni zaseoci u bijelom istarskom kamenu ili samoniklo bilje koje u svako godišnje doba rasipa druge boje i mirise.

Kraški tereni s neočekivanim spiljama, jamama i tokovima podzemnih voda i ponornica potaknuli su razvoj speleologije kao i nastanak speleološkog kluba koji djeluje u Bujama, a čiji članovi kao vrsni poznavatelji i ljubitelji speleologije mogu biti vodiči amaterima koji se žele ogledati i u ovom sportu.

Kad je riječ o sportskim objektima, najprije treba spomenuti sportsku dvoranu smještenu na Školskom brijegu gdje se osim sportskih susreta poput odbojkaških, košarkaških, rukometnih, mogu održavati ekipni treninzi s mogućnošću hotelskog i apartmanskog privatnog smještaja u okolici Buja.

Prikaži