Doživite Fažanu

Valbandon

Od tvornica za preradu ribe do prvog hotela u Valbandonu

Početkom 20. stoljeća na priobalnoj zoni Valbandona postojala je tvornica za preradu ribe i proizvodnju leda. Čini se da tamošnja tvornica nije donosila očekivani profit te se počelo razmišljati o preorjentaciji na turizam, koji se već tada počeo razvijati u pojedinim destinacijama «austrijske rivijere», posebice na Brijunima, u Opatiji i Lovranu, Malom i Velom Lošinju te Portorožu.

Berlinski poduzetnici Gustav Klink, Emil Lauer i Jacob Cumar, inače vlasnici prethodno spomenute tvornice, ubrzo su od austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova te uz suglasnost Ministarstva trgovine i javnih radova dobili traženu dozvolu za prenamjenu postojećih tvorničkih objekata u turističke.

Tako je 1911. nastalo akcionarsko društvo «Valbandon Erholungsheim und Seebad Aktiengeselschaft» (Valbandon – odmarališni dom i morsko kupalište, akcionarsko društvo). Sjedište društva nalazilo se u Trstu.

Akcionarsko društvo raspolagalo je kapitalom od 45000 kruna podijeljenih u 2250 akcija po 200 kruna. Odobren je i Statut društva. Uplate za akcije obavljale su se na šalterima Štajerske banke. Predsjednik tog društva bio je (bivši) ministar željeznice Emil Freiherr von Guttenberg iz Graza.

Valbandon se kao morsko kupalište 1911. godine navodi u adresaru austrijskog ilustriranog mjesečnika «Adria». Isti izvor u jednom od svojih brojeva 1912. godine donosi promotivne podatke da Valbandon ima uređeno morsko kupalište sa 45 kabina, hotel «Valbandon» otvoren 1. lipnja 1911. i četiri depadanse među kojima se izdvajala «Villa Maria». Ukupni smještajni kapaciteti hotela i vila bili su iskazani sa 60 soba.

Valbandon
Valbandon
Valbandon
Valbandon
Valbandon
Prikaži