Doživite Fažanu

Priče s pogledom

Zaboravite stresnu svakodnevicu, istražujte, šećite, čitajte, slušajte glazbu, ljenčarite...

Staza dobrih vibracija
Staza dobrih vibracija pješačka je i biciklistička staza za samostalno razgledavanje posebno odabranih lokacija koje pružaju prostor za opuštanje, razmišljanje o ljepoti, vedrini, ljubavi i dobrim osjećajima s ciljem pozitivnog odmicanja od svakodnevnice.

Mjesta koje se ne mogu opisati već se trebaju doživjeti. Mjesta tako čarobna, a stvarna, čiju ljepotu svatko drugačije doživljava. Sjednite, opustite se i prepustite divnim osjećajima sreće, ispunjenosti, ljubavi i slobode. Otkrijte čaroliju Fažane i Brijuna kakvu još niste doživjeli…

Stazu dobrih vibracija čini osam posebno odabranih lokacija, tri u Fažani i pet na Velikom Brijunu, na kojima su postavljene umjetničke klupe, ležaljke, ljuljačke, info ploče koje otkrivaju posebnosti lokaliteta te zvukovi prirode, glazba klavira i klapske pjesme koja upotpunjuje trenutak.
Fažanske lokacije mogu se razgledati u svako doba, bez najave i naplate. Za NP Brijuni potrebna je prethodna najava i plaćanje ulaza u park.

» Opširnije

Umjetnost pored puta
Kroz evokaciju srebrnasto-modre ribice sardele, tematski je osmišljena ova skulptorska promenada čiji su prvi radovi, djela fažanskih umjetnika, postavljeni 2006. - 2008. godine.

Raznolikošću izraza, primjenom različitih materijala, sugestivne su skulptorske forme izradili: Roberta Weissman Nagy, Marino Belas, Lena Geršić, Igor Grgurević, Silvo Šarić, Korana Lukić Šuran i Solidea Guerra.
Skulpture su posvećene «maloj hraniteljici, skromnoj odgojiteljici» kako je zapisala povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, a «dobro se osmišljeni projekt ulančava u izvorno, pripadajuće, povijesnim talozima blisko, suvereno i suvremeno, ovom vremenu okrenuto».

» Opširnije

eČarolija
Pametne klupe pružaju odmor za dušu i mobitel i nalaze se na dvije lokacije: na plaži Dječjeg igrališta (uz sunčalište) u Fažani i na plaži u Valbandonu (uz park za djecu).

Dok se odmarate na pametnoj klupi, možete napuniti bateriju mobitela (USB port) ili se spojiti na WI FI putem QR koda.

WI FI mreža Fažana: eklupa Fažana
WI FI mreža Valbandon: eklupa Valbandon

Senatus populusque Fasanensis
Upravo na mjestu dotoka slatke vode u plitki zaljev Valbandona, između 1909. i 1912. godine A. Gnirs je otkrio ostatke dvaju sklopova antičke arhitekture rezidencijskog značaja. Plitki je i zamuljeni zaljev uz pomoć dvaju nasipa pretvoren u dva gotovo zatvorena ribnjaka gdje se miješala slatka i slana voda.
Na sjevernom dijelu obale otkopane su prostorije koje su se otvarale prema moru i čiji su podovi bili ukrašeni mozaikom raznobojna kamena. Na južnom dijelu obale nalazile su se građevine s dva dvorišta s trijemovima i dvije vodospreme.

Kompleks vile dijeli se u dvije skupine objekata. Jedna se nalazi na sjevernoj strani obale, a druga počinje duž poluotoka južne strane obale na istoku. No, unatoč prostornoj udaljenosti, ta su dva objekta činila jednu cjelinu, tako što ih je povezivao mol dugačak 60 metara.

Glazbena staza Antonija Smareglie
Poznati operni skladatelj Antonio Smareglia, rodom iz Pule, ostavio je snažan trag i na obližnju Fažanu. Školovao se u Beču, Grazu i Milanu, živio u Veneciji, Trstu i Puli. Proslavio se kada mu je opera Oceana 1903. izvedena u glasovitoj milanskoj Scali. Nakon što je 1900. oslijepio, sve je više vremena provodio u Fažani, u vili Oceani. Neka od najboljih djela skladao je u Fažani, Trstu i Milanu. Smatra se da su Smaregline opere Abisso, Falena i Oceana najavile novi operni stil, takozvano “kazalište poezije”. U njemu je, umjesto na dramskoj radnji, naglasak na ugođaju, mašti i poetskom, izraženom kroz glazbu. U Fažani, Smareglia je živio i stvarao pored mora. Šetnica uz obalu danas nosi njegovo ime i nudi pogled na zalaske sunca od kojih zastaje dah. Šetnica je i prekrasan muzej na otvorenom, budući da su uz nju postavljene klupe-skulpture s audio-vizualnim i svjetlosnim efektima. Redom su inspirirane stvaralaštvom maestra Smareglie. Glazbena šetnica je otvorena 2019. u povodu 165. godišnjice maestrovog rođenja i 90. godišnjice njegove smrti.

Svaki od autora skulptura - Rino Banko, Liberta i Marin Mišan, Marko Človek, Simone Mocenni Beck i Vedran Šilipetar – izradio je jedinstveno umjetničko djelo nadahnuto uglavnom motivima iz Smareglinih opera.

Priče s pogledom
Priče s pogledom
Priče s pogledom
Priče s pogledom
Priče s pogledom
Priče s pogledom
Prikaži