Doživite Funtanu

Hrana

Jelu se u Istri uvijek pristupalo gotovo pobožno, s poštovanjem i zahvalnošću zemlji koja je dala plod. Stoljećima se pripremaju istarska jela kojima je osnovna značajka: malo sastojaka - mnogo mašte.

Od skromnih sastojaka u klasičnoj istarskoj kuhinji visoko mjesto pripada pšeničnom i kukuruznom brašnu. Njoki i palenta stoljećima su glavna hrana. Slijede kiseli kupus i grah, odnosno maneštra od fažola. Taj prozaični sastojak - brašno, nagnao je istarske žene da maštom nadoknade izbor, izmišljajući cijeli niz jela, iza kojih se krije tako malo toga: brašno, malo soli, koja kap vode i ništa više. Njoki, lazanje, posutice, makaruni, pljukanci, ravijoli i kraljevska tjestena na čelu: fuži.

Čime pak začiniti tijesto? Tek čvarcima - slaninom poprženom u tavi, ili preliveno mlijekom, međutim tijesto je najslađe sa žgvacetom, šugom od domaće kokoši, zeca ili srne.

Što je s ribom i morskim plodovima? Riba se služi pirjana, kuhana, pečena i pržena. U Istri se kaže da se riba može jesti triput na dan, nikad na isti način. Dakle: brodet, salata od rakova, oštrige, školjke na buzaru, koktel od škampi, rižoto od plodova mora, pečena škarpina, orada na gradelama.

Taj slasni zalogaj morskih specijaliteta naći ćete u svakom od brojnih ugostiteljskih objekata u Funtani, a ako se odmaknete od mora i uputite na izlet u unutrašnjost Istre, zatražite neko od specifičnih istarskih jela. Zatražite, primjerice, neko jelo pod čripnjom, a žed ugasite supom iz bukalete. Što je to? Otkrijte sami - zatražite i pijte!

Prikaži