XCM Rakalj

Lokacija:

  • Marčana

Datumi:

  • 07.04.24

Kontakt:

O eventu:

Kup Hrvatske


Četvrta edicija atraktivnog XCM Rakalj maratona u brdskom biciklizmu održati će se ove nedjelje, 7. travnja diljem mjesta općine Marčana. Utrka se ove godine boduje za Kup Hrvatske, a natječe se devet kategorija prema pravilniku Hrvatskog biciklističkog saveza. Utrka ima dvije staze, kraću i dužu, a start je predviđen na Bolovanu, u samom centru Raklja u 11:00 sati.

Prijave
• Predprijave se vrše na: https://prijavim.se/calendar/checkings/5504/4-xcm-rakalj-2024
• Predprijave su otvorene do četvrtka, 03.04.2024. u 24:00h
• Podizanje brojeva:
06.04.2024. od 18:00h do 20:00h u Domu Rakalj (kod Caffe bar Miracolo) i na dan utrke
07.04.2024. od 08:00h do 10:30h ispred Doma Rakalj


Utrka
• XCM Staza A – 61km, 1.400mV – Elite, U23, Veteran A, Veteran B
• XCP Staza B – 35km, 600mV – Junior, Kadet, Veteran C, Veteran D, Sport
• 4. Startnina
• Startnina: za prijave do 03.04.2024. 30 €, na dan utrke 40€

Kraća staza ima 35 km i 600 m uspona, sa startom u 11:20 sati. Staza prolazi mjestima i selima općine Marčana. Iz Raklja prema Krnici, putem Mutvorana kroz šumu, pašnjake i jedan strmi uspon stiže se u Mutvoran iz kojeg se šumskim putem kroz Cokune i Cveke dolazi do Velikih Vareški. Iz Velikih Vareški poljskim putem stiže se do Kavrana i okrjepne stanice, nakon brze okrijepe biciklisti se spuštaju na more u uvale Male i Velike Vinjole iz kojih se preko šetnice i plaže u Dugoj Uvali usponom stiže u Peruške. Iz Peruški se tehničkim spustom stiže do lokve, a kratkim usponom do asfalta koji vodi u Krnički Porat (Luku Krnica). Sami asfaltni spust u Krnički Porat napravljen je da bude još uzbudljiviji i zanimljiviji od monotone i prebrze ceste - ubačen je tehnički spust po vodovodnom kanalu koji vodi do dna ceste i ulazi u luku, iz koje se biciklisti usponom voze u cilj!

Duža staza ima 61 km i nešto više od 1.300 m uspona, zahtjevnija je i svakom natjecatelju predstavlja izazov! Natjecatelji koji voze dužu stazu kreću prvi i uz pratnju organizatora voze kroz mjesto do skretanja na sporednu ulicu kojom će kasnije kroz šumu do sela Belavići izboriti poziciju za prvi tehnički spust prema uvali Blaz. Po kamenom puteljku dolaze do vodenih izvora i mlinova pored kojih šetnica kreće put Raklja kroz tehnički zahtjevan uspon natrag prema Raklju. Prolaskom kroz Rakalj slijedi još jedan tehnički segment, kameniti spust od crkve Sv. Agneze do uvale Sv. Mikule u kojoj počinje staza Stjepana Hausera. Staza prolazi kroz predivnu uvalu Luka, a na samom kraju slijedi makadamski uspon put Raklja i prve okrjepne stanice. Kroz Rakalj se duža staza uključuje u trag kraće staze i do Kavrana vozi istim putem, a nakon Kavrana i druge okrjepne stanice slijedi predivan trail spust prema uvali Punta Sike. A kako nakon svakog lijepog spusta slijedi i uspon, tako će biciklisti na vrhu uspona opet uloviti trag kraće staze i slijediti ga do samog kraja.

Satnica
• Start utrke:
A staza 11:00 h XCM
B staza 11:20 h XCP
• Sastanak voditelja timova: 10:20h
• Podjela medalja: 16:00h

UPUTE ZA GLEDATELJE MTB MARATONA: Najatraktivnija i sigurna lokacija za praćenje utrke je vidikovac kod crkve Sv. Agneze i sam plato ispred crkvice s kojeg se pogled pruža na dolazak biciklista i njihov odlazak put šetnice Stjepana Hausera. Gledateljima predlažemo da budu oprezni prilikom prilaska trasi utrke, koja će biti označena strelicama uz cestu i po cesti, te osigurana redarima.



Prikaži