Doživite Marčanu

Mutvoran, Rakalj i Krnica

MUTVORAN
Na cesti koja vodi od Marčane prema Dugoj uvali, skrenite prema Mutvoranu. Tamo će Vas dočekati ostaci nekadašnje histarske gradine i kasnijeg rimskog naselja. Danas je to naselje s malim brojem stanovnika na čiju slavnu prošlost podsjećaju ostaci pretpovijesnih gradinskih i srednjovjekovnih zidina, kao župna crkva Sv. Marije Magdalene s izuzetno vrijednom umjetničkom opremom.

RAKALJ
Rakalj je rodno mjesto poznatog istarskog književnika i ekonomista Mije Mirkovića u čijoj je rodnoj kući uređena etnografska zbirka, u prošlosti je ovo naselje bilo poznato po izradi tradicionalne istarske lončarije. Stari Rakalj nalazi se na uzvisini iznad rta Sv. Nikole u Raškom zaljevu. Riječ je nekadašnjoj pretpovijesnoj gradini, antičkoj utvrdi i srednjovjekovnom kaštelu, a do danas je ostala sačuvana crkva Sv. Agneze, uz Sv. Agnezu vezane su legende o gusarskim pohodima, nevremenima na moru i potopljenom blagu. Koliko u njima ima istine teško je reći, no ono je što je sigurno je da posjetitelja ovdje dočekuju čarobna priroda i prekrasni vidici.

KRNICA I LUKA KRNICA
Krnica je smještena na uzvisini nad morem, okružena prekrasnim šumama, pašnjacima i vinogradima. Krnica je jedino mjesto u Istri koje ima i vlastitu luku. Cestom dugom 2,5 kilometara kroz borovu šumu spustiti ćete se u Luku Krnica i ugledati ribarsko naselje sa drvenim brodicama, mrežama i kamenim kućama. Plaže su stjenovite male uvale razasute duž cijelog Krničkog kanala sa netaknutom prirodom i kristalno čistim morem.

Krnica je idealno mjesto za odmor. Tu možete u proljeće brati divlje šparoge, aromatično i ljekovito bilje, na jesen sakupljati gljive, brati grožđe, masline, uživati u krajolicima, ili jednostavno samo prošetati. U Luci Krnica sa izlaskom sunca možete dočekati ribarske brodice okružene jatom galebova i kupiti tek ulovljenu ribu.

 

Prikaži