Doživite Pazin

Medene točke središnje Istre

Hvala ponajprije njima: neumornim radilicama i sakupljačima - pčelama medaricama, koje slijedeći vjekovni instinkt crpe od prirode ono najbolje - svjež nektar - te ga marljivo pohranjuju u pravilne šesterokute svojih saća. Dan za danom. Vjekovima. Kojeg li reda! Koje li požrtvovnosti! Hvala marljivim pčelarima koji tu uzvišenu vječnu igru s ljubavlju promatraju i nalaze red u tom košmaru. I sve te tajne i svoju ljubav prenose na mlađe.

A oni pak danas to znanje koriste kako bi od najboljeg iz prirode izvukli ono najbolje i najprirodnije: med, propolis, vosak, saće... I baš kao što pčele radeći svoj posao uzvraćaju prirodi ljubav prenoseći sa sobom i plodan pelud, tako i pčelari svojim radom svima nama koji želimo prepoznati iskonske vrijednosti zapravo prenose - ljubav prema prirodi.

Posjetite ih na njihovim imanjima u središnjoj Istri, kušajte ono najbolje od prirode što Vam nude i podijelite s njima ljubav prema prirodi!

Gržetić, Zarečje
Guido Gržetić je jedan od prvih registriranih pčelara u Istri. Pčelarenjem se bavi od 1967, najprije kao hobijem, a kasnije kao dodatnim izvorom prihoda. Pčelari stacionarnim košnicama na različitim pozicijama od Zarečja pa sve do doline Butonige. Specifičan je po tome što u radu sa LR košnicama kao medište koristi isključivo “polunastavke”.Od samih početaka organiziranih ocjenjivanja meda u Istri i u Hrvatskoj med obiteljskog pčelarstva Gržetić redovito je među najnagrađivanijima, ne samo bagremov, već i ostale vrste.

Med od bagrema, med od kestena, livadni med, šumski med, propolis, pčelinji vosak, ukrasne svijeće, orasi u medu, lješnjaci u medu, med u saću - široka je paleta proizvoda koje možemo kušati na njihovom imanju u Zarečju pokraj Pazina.

Informacije:
Obiteljsko pčelarstvo Gržetić
Adresa: Zarečje 32, Pazin
Telefon: + 385(0)52 622 537
Jezici za kontakt: talijanski

Hrvatin, Bankovci
Boris pripada mlađoj generaciji istarskih pčelara. Tradiciju pčelarenja naslijedio je od oca. Najviše proizvede meda od bagrema (akacije), kestena i livade. Pčelinjak je smješten nedaleko sela usred netaknute prirode, što prozvodima ovog domaćinstva daje posebnu vrijednost. Osim meda tu su i propolis, med u saću, te “orihi u medu”. Danas se Boris pčelarenjem bavi na suvremen način, ali na svakom se koraku vidi koliko se u porodici drži do tradicije: u maloj rustikalnoj “konobi” za degustaciju sačuvan je i pravi mali muzej etnografskih eksponata iz seoskog života središnje Istre. Tu su najrazličitije pile, svrdla i dlijeta, “stupa za trukinju”, kamena posuda za čuvanje ulja, drveni “morž”(škrip). Kad vam domaćin ponudi čašu bijelog vina - ne oklijevajte - i ono ima okus prošlosti! Tajna je u danas rijetkoj sorti grožđa “duranija” koja zajedno sa malvazijom daje vinu specifičan okus. Osim u Istri već uobičajene “medenice” preporučamo kućni specijalitet -“višnjicu” - sretan spoj rakije,meda i višanja.

Informacije:
Boris Hrvatin
Adresa: Bankovci 96, Pazin
Telefon: + 385(0)52 622 572 GSM: +385(0)91 538 8273
Jezici za kontakt: talijanski, engleski

Dantinjana, Lazi
Vinko je sa pčelarenjem započeo prije četrdesetak godina a danas je jedan od većih proizvođača meda u Istri. Ponosno ističe da nema natjecanja sa kojeg se nije vratio bez osvojene medalje. Dugogodišnje iskustvo u pčelarenju kod Vinka se očituje i u mnogobrojnim tehnološkim inovacijama kojima je poboljšao standardni postupak pčelarenja u LR košnicama. Na obiteljskom imanju u Lazima, malom selu smještenom usred plodnog voćarskog kraja podno Kaldira, posjetioci imaju prilike upoznati se sa njegovim načinom pčelarenja, te kušati mnogobrojne vrste meda i saća te propolis. Osim bagrema Vinko proizvodi još i med od kestena, bršljana, livade i bjelogorične medljike - sve vrste meda koje se proizvode u Istri. Trenutno radi na usavršavanju proizvodnje cvjetnog praha (peluda) kojeg pčele također na svojim nožicama unose u košnicu, a koji postaje sve traženiji zbog ljekovitih svojstava. To je još jedan dar prirode čovjeku.

Informacije:
Vinko Dantinjana
Adresa: Laze 70, Motovun
Telefon: + 385(0)52 621 264 GSM: +385(0)91 734 5079
Jezici za kontakt: talijanski, njemački

Pilaj, Motovun
Putnici koji iz pravca Pazina dolaze u Motovun-Montona nerijetko zastajkuju pred panoramom grada Velog Jože i traže najpogodniju točku da fotoaparatima ovjekovječe prizor. A korist od pauze može biti dvostruka. U dvorištu obitelji Pilaj svaki će fotograf doći na svoje, ali tu putnicima stoji nadohvat još jedna raskošna motovunska paleta - najrazličitiji proizvodi od meda iz obiteljskih pčelinjaka Pilaj razasutih po Motovunštini-Montona. Dovoljno je samo pozvoniti.“Api Pilaj” je u punom smislu riječi obiteljsko pčelarstvo. Kada se radi opčelama onda glavnu riječ vodi mladi Sanjin Pilaj koji je vještine pčelarenja naslijedio od oca. Ukusno uređen i dekoriran prezentacijski prostor, te atraktivno pakirani proizvodi djelo su njegove majke, a nije rijetkost da u radovima na imanju zateknete užu i širu porodicu.Tu možete kušati med od bagrema, livadski, miješani, kestenov, bjelogoričnu medljiku, u saću ili bez, zatim kombinacije meda i oraha, lješnjaka, badema, pa propolis, pčelinji prah te “medomiks” - posebnu kombinaciju pčelinjih proizvoda sačinjenu po srednjovjekovnom receptu.

Informacije:
Obiteljsko pčelarstvo Pilaj
Adresa: Divjaki 51, Motovun
Telefon: + 385(0)52 681 730
Jezici za kontakt: talijanski, engleski

Janković, Livade
Svetozar Janković se pčelarenjem počeo baviti prije desetak godina koristeći iskustvo svog tasta Petra Basanežea. Primjenjuje isključivo “seleći” način pčelarenja u standardnim LR košnicama, te razmješta košnice na pozicije u dolini rijeke Mirne, ali i drugdje po Istri. Od mnogobrojnih mu je nagradai priznanja najdraže pismo zahvale koje je stiglo od Svetog oca Pape kojem je prilikom posjete Hrvatskoj 2003. u ime hrvatskih pčelara uručen baš njegov zlatom nagrađen bagremov med. U novouređenim prostorima u samom centru Livada posjetioci imaju prilike kušati razne vrste meda i proizvoda od meda, ali i naučiti nešto o povijesti pčelarstva, te raznim vrstama košnica koje su se nekad koristile. Svetozareva je velika želja da se istarski pčelari što skorije izbore za zaštitu geografskog porijekla istarskog bagremovog meda, za kojeg tvrdi da je zahvaljujući podneblju bez premca u Europi, što nam potvrđuju rezultati brojnih ocjenjivačkih izložbi.

Informacije:
Obiteljsko gospodarstvo Janković
Adresa: Livade
Telefon: + 385(0)52 664 143 GSM: + 385(0)95 812 9870
Jezici za kontakt: talijanski

Brajković, Čipri
Ferdinand je košnice naslijedio od svog oca davne 1952. godine. Danas broj košnica održava na 140, držeći ih na već uhodanim mjestima u vrtu i na obližnoj livadi pored sela Čipri u Beramskoj vali. Nekada plasirajući pčelinje proizvode velikim poduzećima na prostoru bivše Jugoslavije, danas uglavnom sam prodaje većinu proizvoda. Svojim aktivnostima, kako kaže, nastojat će s ostalim medarima poboljšati proizvodnju meda i rad medara u središnjoj Istri.

Informacije:
Ferdinand Braković
Adresa:Čipri 45,Pazin
Telefon: + 385(0)52 682 201
Jezici za kontakt: talijanski, engleski, njemački

Visintin, Oprtalj-Portole
Rukama u medu zadnjih šest godina, Mirian je nastavio očev posao započet prije dvadestak godina. Obilno koristeći brojna stabla kestena u okolici, stvorio je brojnu paletu proizvoda eksploatirajući svojih 80 - 100 košnica. U svojoj stolarskoj radionici vlastitim rukama izrađuje košnice, a aktivno promišljanje radi stalnog poboljšanja ponude zaokružio je upečatljivim kremastim svijetlim medom, aromatizirang eteričnim uljima. Za plasman svojih proizvoda pametno vabi goste agroturizama, ali surađuje i s kušaonom u Oprtlju.

Informacije:
Mirian Visintin
Adresa: Sv. Ivan 10, Oprtalj-Portole
Telefon: + 385 (0)52 644 136 GSM: + 385(0)95 902 6441
Jezici za kontakt: talijanski, engleski

Braća Kramar, Rakotule
Braća Kramar su nastavljači već više od stotinu godina duge tradicije pčelarenja u Rakotulama. Iako se na domaćinstvu oduvjek više pažnje posvećivalo vinu, dok se pčelarenje smatralo više odmorom za dušu i tijelo, brojna su odličja za kvalitetu meda (bagrem, kesten, bjelogorični medljikovac, livada) bila razlogom da se Kramari (ili Pinici, kako ih u selu nazivaju) ozbiljnije posvete pčelarstvu. Urodilo je to novim priznanjima, od kojih im je najdraža titula šampiona izložbe osvojena 2006. u Zagrebu

Informacije:
Ivan Kramar
Adresa: Rakotule 32b, Karojba
Telefon: + 385 (0)52 683140
Jezici za kontakt: talijanski, engleski, njemački

Benazić, Sv. Katarina
Ljubav prema pčelarstvu naslijedila je od oca Guida Gržetića iz Zarečja, od kojeg je preuzela bogato iskustvo i stil pčelarenja LR košnicama s polunastavcima. Od 2004 godine samostalno pčelari u više pčelinjaka stacioniranih na podruju Gračišća, Kršana i Pićna, u čemu joj pomaže suprug Neven. Proizvodi više vrsta meda (bagrem, livada, medljikovac, bršljan, vrijesak) i široku paletu pčelinjih proizvoda. Kruna njenog profesionalnog bavljenja pčelarstvom je osvajanje titule Šampiona bagremovog meda na Danima meda u Pazinu 2012.

Informacije:
OPG Benazić Biserka
Adresa: Benazići 101, Pićan
Telefon: +385 (0)52 850 703, +385 (0)98 928 39 18
dino.benazic@pu.t-com.hr
Posjete degustacijskoj sali u Benazićima (Sv. Katarina) potrebno je prethodno najaviti.

Anđelini, Pazin
Informacije:
Vina Anđelini
Velanov brijeg 42, Pazin
Telefon: +385 (0)98 254 426
Fax: +385 (0)52 622 599
vina.andjelini@gmail.com
Degustacije vina, meda i maslinovog ulja za grupe od 10 do 50 osoba po najavi.

Medene točke središnje Istre
Medene točke središnje Istre
Medene točke središnje Istre
Medene točke središnje Istre
Prikaži