Pješačenje

Pješačka staza: Od ulike do ulja

Polazak je od recepcije Turističkog naselja Lanterna nogostupom istočno uz asfaltiranu cestu prema Taru, mimo manježa i konjušnice do raskršća za Naturistički kamp Solaris gdje se skreće desno i nakon 100 m prelazi cestu ulijevo (vidljivi su tragovi konjskih kopita i na asfaltu) te se produžuje uz borov šumarak oko 150 m do velike plantaže maslina.

Ovdje se skreće desno i nastavlja uz rub maslinika i ograde autokampa, otprilike 500 m, gdje zemljani put ide lijevo u maslinik. Kroz plantažu se dolazi do "raskrižja" i nastavlja desno uz rub maslinika gotovo do njegovog kraja na hrbatu brežuljka.

100 m prije kraja maslinika, uz jedan vinograd, glavni kolski put skreće lijevo kroz polje do prve kuće na pošljunčani put lijevo na kojem su u razmacima vidljivi poklopci šahtova, a vodi do asfaltirane ceste Santa Marina – Vabriga. Njome se nastavlja lijevo uzbrdicom kroz selo, zatim uz crkvicu sv. Antuna desno i dalje uzbrdicom (nogostup) do raskrižja s regionalnom prometnicom Novigrad - Poreč.

S "gornje" strane raskrižja je pješački prijelaz i nastavlja se nogostupom kroz mjesto Tar. Najprije Istarskom ulicom do središta, pa pored turističkog informativnog ureda desno Ulicom sv. Martina "iza" crkve u Ulicu Borgo u kojoj je uljara gdje se u cijenjeno ekstra djevičansko tarsko ulje prerađuju masline iz okolnih plantaža.

Nastavlja se lijevo opet u Istarsku ulicu do crkve sv. Martina (zaštitnika mjesta) uz koju je lijepi zvonik. Istarskom ulicom vraća se do restorana Turris i desno nogostupom do raskrižja s regionalnom cestom Novigrad - Poreč. Preko raskrižja (oprez, nema označenog pješačkog prijelaza) uz zanimljive skulpture vodi ravna asfaltirana prometnica uz koju se sliže natrag na polazište u Lanternu.

Duljina staze: 9.400 metara
Vrijeme pješačenja: od 2:30 h do 3:30 h

Napomene: Povratak iz Vabrige i Tara može se planirati i noću jer je cijela dionica uz prometnice osvijetljena. Iz Tara je moguć povratak na Lanternu autobusom. Staza je pogodna za biciklistie, a u prvom dijelu i za jahanje (najam konja na početku staze).
Tijekom dužih kišnih razdoblja dijelovi staze kroz maslinik razmjerno su blatnjavi.

Prikaži