Doživite Višnjan

Lovci na asteroide svjetskog glasa

U Višnjanu, tisućljetnom gradiću nedaleko od Poreča, smjestila se druga najuspješnija zvjezdarnica svih vremena u otkrivanju i praćenju asteroida potencijalno opasnih za naš planet. Vjerovali ili ne, ova mala zvjezdarnica je od početka 2019. odradila više od polovice posla u praćenju manjih tijela koja prolaze pored zemlje (NEO – Near Earth Objects), svrstavši se time ispred američke vojske i Europske svemirske agencije (ESA). Bolja od njih u tom važnom poslu bila je ove godine samo američka NASA-a! Nikakva novost, reći će bolji poznavatelji, jer uspjesi Zvjezdarnice Višnjan u ovom području traju već desetljećima, a njen prvi čovjek Korado Korlević jedan je od najuspješnijih lovaca na asteroide u povijesti.

Do 2003. zvjezdarnica je već imala 1748 otkrića, i bila među deset najproduktivnijih zvjezdarnica svih vremena, a po broju otkrivenih asteroida prva u Europi. Do te godine su u zvjezdarnici imenovani asteroidi (9244) Višnjan, (9429) Poreč, (7364) Otonkučera i (9657) Učka. Uz to, dva kometa otkrivena iz Višnjana dobila su ime po svojim otkrivačima: P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević).

Zvjezdarnica se u svojih 40-ak godina djelovanja posvetila i nizu znanstveno-edukacijskih projekata s darovitim učenicima, stekavši međunarodni renome. Mnogi znanstvenici, danas priznati u svijetu, svoje su prve korake u znanstvene projekte napravili upravo u Višnjanu. A sve je počelo još 1970., kada je na poticaj lokalnog udruženja astronoma u ovom istarskom gradiću došlo do veće aktivacije i zanimanja za astronomiju. Uskoro se intenzitet edukacija širi te se, uz izgradnju prvog teleskopa, automatiziraju instrumenti i nabavljaju računala koja se spajaju na globalnu računalnu mrežu. Unatoč požaru koji je sredinom 80-ih uništio većinu materijala, zvjezdarnica se obnavlja uz nove edukacijske i znanstvene projekte, a u njezin rad se uključuju učenici iz čitave regije.

Početkom devedesetih oprema iz zvjezdarnice je korištena u obrani ratom zahvaćenog Sarajeva. Sredinom 90-ih astronomi-amateri postavljaju novi teleskop i otkrivaju prvi asteroid. Početkom novog tisućljeća zvjezdarnica postaje jedan od 19 centara svjetske edukacijske mreže izvrsnosti. U idućim godinama, njene aktivnosti sve više ometa neekološka rasvjeta i visoka razina sjaja noćnog neba, pa vremenom rad seli na novu lokaciju. Riječ je o obližnjem brdu Tičan gdje je sagrađena nova zgrada, okružena prostranim parkom, šumom i pratećim sadržajima. Omiljeno je odredište ljubitelja zvijezda i znanosti, te školskih ekskurzija.

Kompleks na Tičanu je i mjesto održavanja zanimljivog festivala Astrofesta, u čast ljetnom solsticiju. Noć je tada najkraća u godini, pale se obredni krijesovi i promatraju zvijezde, a Zemlju prema starim vjerovanjima posjećuju vile i vilenjaci. Ne propustite čarobno ivanjsko slavlje na Tičanu!

» Zvjezdarnica Višnjan

Prikaži