Doživite Vižinadu

Carlotta Grisi: baletna diva istarskih korijena

Carlotta Grisi, plesačica upisana u povijest baleta kao prva Giselle, ali i kao diva za koju je napisan taj baletni klasik 19. stoljeća, rođena je 1819. godine u malom istarskom mjestu Vižinadi.

Buduća zvijezda tu je učinila prve plesne korake, iz kojih se već tada moglo nazrijeti da će njen talent ostaviti trajan trag u baletnoj umjetnosti. I doista, Grisi je kao čudo od djeteta stasala u jednu od najvećih svjetskih balerina romantizma. Obrazovana u Milanu, blistala je na pozornicama širom Europe - u Milanu, Parizu, Londonu i Petrogradu.

Bila je muza francuskog pisca Théophilea Gautiera, a talent razvijala pod mentorstvom koreografa i plesača Julesa Perrota. Upravo su njih dvojica, uz skladatelja Adolphea Adama, stvorili balet Giselle, nadahnuti gotovo božanskim plesom Carlotte Grisi. Giselle je do danas ostao najizvođeniji balet iz razdoblja romantizma.

Carlotta Grisi je u svojim izvedbama spojila eteričnost Marie Taglinoi i karakter Fanny Elssler, a s ulogom Giselle, u kojoj prvi put nastupa 1841., potvrdila se kao neprikosnovena nasljednica tih dviju zvijezda koje su prije nje vladale baletnom scenom.

Ostvarivši i brojne druge izvanredne uloge, Grisi se povukla na vrhuncu slave, a mnogi dijelovi njenog života još su uvijek obavijeni velom tajne.

Prikaži