Doživite Žminj

Uskrs

Tjednima pred Uskrs, uskrsni duh već će zavladati Žminjem, malim slikovitim mjestom u centru Istre, u kojem se održava manifestacija posvećena pinci,  tradicijskom istarskom uskršnjem kolaču. Ova manifestacija podsjeća nas na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa, a svi će posjetitelji moći vidjeti, ali i kušati što se jelo za uskršnji doručak.

Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pince i uskrsne kolače koji se mogu degustirati. Kraj ognjišta domaćice će pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a podijelit će i svoje recepte. Pinca se nekada za Uskrs spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znala umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu, a pekle su se u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i nezaobilazne grožđice.

Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina. No, nije samo pinca dio nezaobilaznih uskršnjih običaja u Istri. Za djecu su se obavezno za taj dan pekle i takozvane jajarice. Riječ je o pecivu u obliku pletenice na čijem se vrhu nalazi kuhano jaje. Djeca su se uvijek posebno veselila tom daru kojeg bi dobivali uz obojano jaje koje bi im za uskršnji ručak poklanjao svaki član obitelji.

Prikaži