Gourmet

Jesen u Istri za ljubitelje tartufa

Istarska je gurmanska ponuda danas nezamisliva bez tartufa, vrhunske delicije intenzivnog mirisa i okusa koja je bila cijenjena još u vrijeme Rimljana, a služena je i na francuskom dvoru te među austrougarskom aristokracijom. I danas tartuf spada u najcjenjenije sastojke svjetske gastronomije, a raste u pojedinim dijelovima Italije i Francuske te u Istri zbog blage klime.

Tartufi i ulje
Istra je kao regija postala prepoznatljiva po kvalitetnim tartufima, posebice bijelom tartufu, vrlo često nagrađivanima od strane stručnjaka. Tartuf, kojem još tepaju „istarsko blago“, može se pronaći na području između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne te u Motovunskoj šumi.

Vrhunac sezone bijelog tartufa je mjesec listopad te se od rujna do studenog organizira najveći broj manifestacija koje svim posjetiteljima pružaju priliku za upoznavanje i degustaciju ove vrhunske delicije kao i za upoznavanje s tradicijom tartufarstva.

Tartufi Motovun
Jedna od najposjećenijih manifestacija zasigurno je Dani Zigante tartufa koja se održava u Livadama te traje od sredine rujna do kraja studenog i u svojoj ponudi objedinjava izložbu gastronomskih proizvoda na bazi tartufa, međunarodnu izložbu vina, lov na tartufe u Motovunskoj šumi te kulinarski show s domaćim i stranih vrhunskim chefovima.

Na izložbi se mogu kušati i kupiti bijeli i crni svježi tartufi te preko pedeset različitih proizvoda od tartufa. Svim domaćim i stranim posjetiteljima koji se zateknu u Livadama tijekom vikenda garantira se kvalitetna i raznovrsna zabava uz vrhunsku gurmansku ponudu.

Livade Tuber(food) fest koji se održava u listopadu u Livadama, tijekom dva dana posjetiteljima nudi pregršt aktivnosti povezanih uz tradiciju tartufarstva u Istri.
Posjetitelji mogu sudjelovati u biranju najvećeg tartufa sajma i licitaciji tartufa, na gastro radionicama pripreme jela s tartufima te u pokaznom traženju tartufa s iskusnim tartufarom. Uživajte u gurmanskim obrocima s tartufom po pristupačnim cijenama, uz dobro vino i raznoliku zabavu za sve uzraste.

Lov na tartuf
Početkom studenog posjetite Buzet gdje vas očekuje još jedan Vikend tartufa prepun zanimljivog programa posvećenog istarskom tartufu, koji uz izložbu i sajam tartufa, okuplja i vrsne proizvođače ostalih domaćih autohtonih proizvoda kao što su vina, rakija, sir, pršuta, med, marmelada i maslinovo ulje.

Prilika je to za još jedno druženje ljubitelja istarske eno-gastronomske ponude koji će zasigurno i ovdje pronaći ponešto za svoje istančano nepce kao i za sve ljubitelje sportskog sadržaja obzirom da se organizira MTB i trekking utrka Lov na tartuf.

Prikaži